BOGATI I KREATIVNI NORVEŽANI: Gradi se prvi restoran pet metara ispod razine mora (FOTO)

Najveći problem graditeljima je staklo koje će biti široko deset, a visoko čak pet metara

  • Šareni svijet

  • 29. Okt. 2017  29. Okt. 2017

  • 0

Europa uskoro dobiva prvi podvodni restoran s velikim panoramskim prozorom širine čak 10 metara.

 

Betonska struktura konstruirana je tako da postane dio podvodnog okoliša, a očekuje se da će biti dovršena 2019. godine. Za sad je sve u fazi nacrta, ali građevinski radovi počinju u veljači 2018. godine na najjužnijoj točki norveške obale. 

 

Foto: Arhitektonski studio Snohetta

 

Restoran je dizajnirala norveška arhitektonska tvrtka 'Snøhetta', poznata po svom radu na norveškoj Nacionalnoj operi i baletu, kao i čuvenoj Biblioteci Alexandrini u Aleksandriji, u Egiptu.   

 

Šampanj-bar za ulazak pod more

Nazvan 'Ispod' restoran će stajati na morskom dnu, pet metara ispod površine, a debeli zidovi konstruirani su tako da mogu izdržati i najjače udare valova.

 

Foto: Arhitektonski studio Snohetta

 

- Zgrada povezuje zemlju i podmorje. S kopna se na vrlo dramatičan način spuštate kroz betonsku cijev do podmorja i možete iskusiti nešto što inače nikad ne bi mogli, kaže Rune Grasdal, voditelj projektnog tima. 

 

Posjetitelji će moći uživati u raznim jelima na tri razine, a kapacitet restorana je 100 osoba. Ispod ulaza i garderobe je šampanj-bar koji označava mjesto na kojem se iz obale silazi u more. Na nižoj etaži bit će blagovaonica s dva dugačka stola i nekoliko manjih smještenih pored velikog akrilnog prozora visokog oko 4 metra. 

 

Centar za podmorje

Grasdal, koji je usporedio zgradu s periskopom, rekao je da je važno da se ljudi osjećaju sigurno, a ne klaustrofobično. Da bi se to postiglo, dizajnerski tim je uzeo u obzir mnoštvo elemenata, poput prirodnih materijala kao što je hrastovina i, naravno - dobra rasvjeta. 

 

Foto: Arhitektonski studio Snohetta

 

- To bi trebalo biti uzbudljivo iskustvo, ali ljudi bi se također trebali osjećati sigurno i dobro kad tamo sjede i kad uživaju u hrani".

 

Konfiguracija terena odredila je i dizajn koji je smješten u gruboj betonskoj ljusci, kako bi se za njega mogle lijepiti dagnje i druge školjke. 

 

Izvan radnog vremena restoran će biti ujedno i centar za istraživanje morske biologije, s planiranim eksperimentima za proučavanje ponašanja morskih organizama tijekom mijena godišnjih doba. 

 

(express.hr / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...