TRANSPARENCY I CCI PODRŽALI NOVALIĆA: Zapošljavanje isključivo preko javnih konkursa

Izmjenama je propisano da se zapošljavanje putem javnih konkursa osim u federalnim institucijama vrši i u zavodima, agencijama, direkcijama, upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima, kao i u javnim ustanovama i javnim preduzećima koje su u većinskom vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina.

  • Ekonomija

  • 29. Okt. 2017  29. Okt. 2017

  • 1

Vlada FBiH utvrdila je početkom godine Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koje podrazumijevaju zapošljavanje samo putem javnog konkursa.

Izmjenama je propisano da se zapošljavanje putem javnih konkursa osim u federalnim institucijama vrši i u zavodima, agencijama, direkcijama, upravnim organizacijama, pravnim licima s javnim ovlaštenjima, kao i u javnim ustanovama i javnim preduzećima koje su u većinskom vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina.

“Na ovaj način se nastoji obezbijediti maksimalna transparentnost prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima. Mi smo ove izmjene Zakona, uključujući i prijedlog odredbi o zapošljavanju, radili u saradnji sa socijalnim partneima i oni su dali punu podršku ovakvim rješenjima“, istakao je premijer Fadil Novalić koji je bio najveći zagovornik ovakvog rješenja u saradnji sa nevladinim organizacijama CCI i Transparency international BIH.

Izmjene su upućene Federalnom parlamentu uz zahtjev da budu razmatrane po skraćenom postupku, ali to se još nije desilo.

CCI i Tranparency international danas su uputili i otvoreno pismo zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da što prije usvoje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu u Parlamentu FBiH kojim bi se omogućio veliki napredak u reformi javne uprave i unaprjeđenje sistema zapošljavanja u cijelom javnom sektoru u FBiH.

Naime, u oba doma Parlamenta FBiH, djelimično u različitom tekstu, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kojim se, po prvi put, uvodi obaveza provedbe „javnog konkursa pri zapošljavanju“ u cijelom javnom sektoru, uključujući i javna preduzeća, agencije, fondove, kao i obrazovne, zdravstvene i druge ustanove, koje ne ulaze u sastav državne službe.

Po okončanju procedure usvajanja Zakona, ovo pitanje će se detaljno urediti „Uredbom o postupku prijema u radni odnos u javnoj službi u Federaciji BiH“. Uredba će precizirati proceduru prijema u radni odnos u javnoj službi u FBiH, obaveze raspisivanja javnih konkursa, preciziranja kriterija za izbor članova konkursnih komisija, načina bodovanja, te zapošljavanja najboljih kandidata. Daljnje odlaganje donošenja predmetnog Zakona odgodilo bi i donošenje Uredbe, pa stoga pozivamo zastupnike da konačno pokažu konkretnu podršku reformskim procesima u oblasti reforme javne uprave i borbe protiv korupcije te da na taj način doprinesu velikom iskoraku u reformi javne uprave i provođenju mjera iz Reformske agende.

TI BiH i CCI apeliraju na zastupnice i zastupnike u Parlamentu FBiH da se njihovom podrškom okonča donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kako bi se omogućilo donošenje Uredbe o postupku prijema u radni odnos u javnoj službi u FBiH, odnosno nastavio rad na provedbi reforme javne uprave, naročito u pogledu unapređenja praksi, imenovanja i zapošljavanja zasnovanih na principima transparentnosti, meritornosti i odgovornosti, a ne stranačke ili porodične podobnosti, te korupcije, koja je postala pravilo, a ne izuzetak pri zapošljavanju u javnom sektoru, prije svega zbog nepostojanja jedinstvenih i strogih pravila pri zapošljavanju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...