"DA LI BI SE UDALA ZA MUSLIMANA?": Beogradski profesor vrijeđao studenticu iz Sarajeva i odbio da joj upiše ocjenu

Profesor Pravnog fakulteta Aleksandar Jakšić je još 2008. u svom udžbeniku “Međunarodno privatno pravo” prepisao (plagirao) oko 100 stranica iz knjige poznatog njemačkog profesora Bernda von Hofmana.

  • Društvo

  • 30. Okt. 2017  30. Okt. 2017

  • 2

Plagiranje je utvrdila i Etička komisija Pravnog fakulteta. U rješenju je konstatovala je i da je sam profesor Jakšić priznao da je prepisao udžbenik. I pored toga, profesor-plagijator i dalje radi na fakultetu, a sporni udžbenik i dalje je u upotrebi. Već treći put se odlaže sjednica Nastavno-naučnog veća (NNV) na kojoj treba da se utvrdi njegova odgovornost. Dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović prekidao je sednice 26. juna, 4. i 25. septembra uz obrazloženje da nema kvoruma ili da zbog “ozbiljnosti pitanja” treba da budu svi prisutni i kada je bilo kvoruma. Kako “Blic” saznaje, dekan Avramović želi da postupak o plagijatu što tiše prođe zbog “ugleda fakulteta”, dok s druge strane jedan dio profesora smatra da takođe zbog ugleda te institucije postupak o plagiranju ne smije da se zataškava.

Otvoreno je i pitanje kazne jer je za plagijat, barem formalno, predviđena javna osuda, što za posljedicu ima gubitak posla. U slučaju Jakšića ovo je posebno važno jer je prepisani rad bio jedan od onih na osnovu kojeg je dobio zvanje redovnog profesora 2010. Jakšić, koji je prepisao udžbenik, sam je ranije predložio da bude kažnjen opomenom. Međutim, on je već bio kažnjavan opomenom pred otkaz zbog nedoličnog ponašanja prema studentkinji, pa bi formalno gledano i samo zbog toga morao da dobije težu kaznu.

U izvještaju Etičke komisije Pravnog fakulteta od 25. maja 2017, u kojoj se navodi i da je praktično sam Jakšić priznao da je prepisao udžbenik, konstatuje se i da je on predložio da nema potrebe da se formira stručna komisija koja bi utvrdila plagijat.

Dekan Avramović pokrenuo je postupak decembra 2013. godine uputivši dopis Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu. U dopisu konstatuje da je postupak Jakšića “nedopustiv”, “moralno neprihvatljiv za člana akademske zajednice”.

Nakon toga, Jakšić dobija dozvolu da odsustvuje sa fakulteta od 1. oktobra 2013. do 30. septembra 2014. Kako saznajemo, slobodna godina mu je data dok se “stvari ne stišaju” jer je istovremeno disciplinski opomenut za nedolično ponašanje prema studenkinji.

Da li bi se udala za muslimana?

Profesor Aleksandar Jakšić je dobio opomenu pred otkaz jer se nedolično ponašao prema jednoj studenkinji. Utvrđeno je da je u decembarskom roku 2012. godine studenkinju B. Z. iz Sarajeva vrijeđao, između ostalog, pitajući je “da li bi se udala za muslimana?”, a na kraju je odbio da joj upiše ocjenu u indeks. Dekan Sima Avramović tada je izjavio da je upoznat sa situacijom.

- Mi smo prvo opomenuli profesora Aleksandra Jakšića, nismo mogli ništa više da učinimo jer opomena predstavlja posljednju mjeru pred isključenje. Dakle, u tom trenutku izrekli smo najtežu moguću mjeru. Na jučerašnjoj sednici je odlučeno da profesor Jakšić dobije slobodnu godinu. Na taj način ćemo ga udaljiti s fakulteta i biće moralno sankcionisan - rekao je Avramović.

(SB/Blic.rs)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...