NAJBOLJA FUADOVA UČENICA: Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Zenice, može se pohvaliti „uspjesima“ i na privatnom i na poslovnom planu

Kao grom iz vedra neba odjeknula je prije nekoliko mjeseci vijest da je Zenički vodovod donirao 15.000 KM Zavodu na čijem je čelu gradonačelnikova supruga

  • Mini market

  • 30. Okt. 2017  30. Okt. 2017

Ovako je počelo: Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, imenovana je u februaru ove godine na mjesto direktora Zavoda za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona. Što je u razgovoru za naš portal tada potvrdio ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona dr. Dragoljub Brenjo.

„Ona je uposlenica Zavoda i bila je jedini kandidat i kao takva, imenovana je na mjesto direktora“, rekao je Brenjo. Tada smo iz naših zeničkih izvora doznali i da je mjesto direktora Kantonalnog zavoda za medicinu rada pripalo Savezu za bolju budućnost Fahrudina Radončića, međutim gradonačelnik Kasumović hvalio se kako je funkciju za svoju suprugu završio sa Radončićem, kod kojeg je nekoliko puta tražio prijem preko Nasira Beganovića, šefa Kluba zastupnika SBB-a u federalnom Parlamentu.

Navodno, gospođa Kasumović je pokušala konkurisati i na mjesto direktora Kantonalne bolnice Zenica, ali nakon što su se lijekari pobunili i uputili protestna pisma, jer nema dana bolničkog staža, odustala je od te direktorske funkcije.

Podsjećamo, supružnici Kasumović spojili su ugodno s korisnim. Pisali smo da je ovaj bračni par vlasnik benzinske pumpe Standard Oil, dok je Mersija i suvlasnica firme SB Farm iz Travnika, a vlasnica je i zemljišta i poslovnih prostora u gradu na čijem je čelu njen suprug Fuad Kasumović.

A onda je četiri mjeseca kasnije, kao grom iz vedra neba, odjeknula vijest da je Zenički vodovod donirao 15.000 KM Zavodu na čijem je čelu gradonačelnikova supruga.

Na spisku od 13 donacija, 12 je od po nekoliko stotina KM, pa se tako ističe donacija od 15.000 KM Javnoj ustanovi Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Zeničko-dobojskog kantona, na čijem je čelu, dakle, Mersija Kasumović.

Niko još uvijek nije došao do zaključka zašto je upravo ova ustanova dobila toliki iznos.

Nešto ranije, pročitali smo i da je „budućim prostornim planom Zenice planirana i izgradnja poslovne zone na području naselja Perin Han“, a sarajevski Žurnal je doznao da upravo na toj lokaciji najviše zemljišta posjeduje supruga gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Većinu od 11 parcela, ukupne površine oko 20 hiljada kvadratnih metara, Mersija Kasumović je kupila 2006. i 2009., a posljednje dvije, koje se, pak, prostiru na oko 5 hiljada kvadratnih metara, kupuje 2015. i 2016. godine. „Zemljište jednom stranom graniči sa magistralnim putem M-17, s druge će biti uz spoj petlje za izlaz na autoput i gradske magistrale“.

Potonje dvije parcele smještene su između rijeke Bosne i benzinske pumpe TiOil. Suvlasnik te pumpe je, pogađate, njen suprug Fuad Kasumović.

„Nema tu ništa novo, to je dvadeset godina stara ideja“, objašnjavao je tada Kasumović.

A 3. jula ove godine, na našem portalu objavili smo da je iz Službe kabineta gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića poslan dopis svim gradskim službama i sektorima, te Gradskom javnom pravobranilaštvu, i „to na ruke“ pomoćnika gradonačelnika - šefa Sektora i gradskog pravobranioca.

Predmet je naslovljen: „Obavijest o obavljanju sistematskog pregleda zaposlenika“.

„Obavještavamo sve službe, odnosno sve zaposlenike da će se sistematski pregledi obavljati u periodu od 3. jula do 11. avgusta 2017. godine (period od 40 dana), svakim radnim danom sa početkom u 7,00 sati u prostorijama Zavoda, ulica Bulevar kralja Tvrtka br. 1, a prema utvrđenom rasporedu.

Sistematski pregledi će se obavljati na način da će svaki radni dan biti raspoređeno po 7 (sedam) zaposlenika, 7 (sedam) zaposlenica i 3 (tri) vatrogasca, a prema spiskovima koje će pripremiti Služba za ljudske resurse i zajedničke poslove - Odsjek za ljudske resurse, odnosno Služba za CZ za vatrogasce, a koji spiskovi će biti dostavljeni svim službama“, pisalo je u službenom dopisu.

Vratite se sada koji red više, i riječ Zavod „prevedite“ kao JU Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu Ze-Do kantona.

Ugovor broj: 02-14-6228-4/17, a nakon okončanog postupka javnih nabavki - pružanje usluga sistematskog pregleda zaposlenika Gradske uprave Zenica i Gradskog pravobranilaštva, zaključen je 22. juna 2017. godine...

Aktuelni gradonačelnik Zenice ni do danas nije odgovorio na pitanje zašto se sistematski pregledi nisu nastavili obavljati u Domu zdravlja Zenica, koji takođe pripada Gradskoj upravi Zenica, nego su se počeli obavljati baš u Zavodu u kojem je direktorica njegova supruga.

Posebna priča bit će „stručna“ i „naučna“ karijera doktorice Kasumović, koja je doktorirala na Zdravstvenom fakultetu (obrazovanje medicinskih sestara i tehničara) u Zenici. Ali o tome, kao i naučnom "opusu" ove „učenice“ Fuada Kasumovića, u nekoj od narednih epizoda.

Mudar neki bračni par. Izgleda.

(S.B.)

loading...

trenutak ...