REVIZORSKA KUĆA UTVRDILA: Elektroprivreda Republike Srpske u minusu 70 miliona KM

Pojedina preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" nisu u prošloj godini otpisala sva nenaplativa potraživanja zbog čega ovaj mješoviti holding 2016. nije završio s dobiti od 2,8 miliona KM, kako je to prikazao, već u minusu oko 70 miliona KM, otkrila je revizija finansijskih izvještaja ERS.

  • Ekonomija

  • 31. Okt. 2017  31. Okt. 2017

  • 1

Nezavisna revizorska kuća "Deloitte" dala je "Elektroprivredi RS" mišljenje sa rezervom, a između ostalih zamjerki, istakli su i neadekvatnu ispravku potraživanja dva zavisna preduzeća – "Elektrokrajine" Banja Luka i "Elektrodistribucije" Pale što je značajno uticalo na finansijski rezultat.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su na kraju prošle godine dugoročno reprogramirana potraživanja od kupaca iznosila 14,2 miliona KM, dugoročna potraživanja od kupaca po osnovu potpisanih ugovora o medijaciji 18,7 miliona KM, dok su potraživanja od kupaca po osnovu isporučene električne energije, izvršenih usluga i obračunatih zateznih kamata iznosila 202,7 miliona KM, objavio je danas poslovni portal "Capital".

- Rukovodstvo holdinga je izvršilo obezvrjeđenje za sva potraživanja za koja smatra da postoji vjerovatnoća da neće biti naplaćena. Na osnovu starosne analize potraživanja i raspoložive dokumentacije, nismo se mogli uvjeriti u adekvatnost izvršene ispravke vrijednosti - ističe se u izvještaju.

Revizori su pojasnili da "Elektrokrajina" nije izvršila adekvatnu ispravku potraživanja u ukupnom iznosu od 59,9 miliona KM, dok "Elektrodistribucija" Pale nije izvršila adekvatnu ispravku 7,5 miliona KM potraživanja.

- U skladu sa ovim, troškovi ispravke vrijednosti potraživanja su manje iskazani, a neto dobit holdinga za 2016. godinu je više iskazan za 67,4 miliona KM - navodi se u izvještaju.

Utvrdili su i da Hidroelektrane na Trebišnjici nisu na pravilan način izvršile ispravku 4,9 miliona KM potraživanja od "Bobar banke" i "Banke Srpske" u stečaju zbog čega je dobit na nivou holdinga iskazana višom i za ovaj iznos.

Revizori su skrenuli pažnju i na sudske sporove u kojima se "Elektroprivreda RS" pojavljuje kao tužena strana, kao i na distributivne gubitke koji su u 2016. iznosili 422 gigavat sati ili 11,36 posto od preuzete električne energije sa prenosne mreže, navodi "capital".

(SB/ Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...