ŽARKO KORAĆ: Vučić se pogubio između Rusije i zapada, a Dodik mu donosi više štete nego koristi

Žarko Korać, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, u razgovoru za Vijesti.ba govori o odnosu predsjednika Srbije i RS Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te njihovom posljednjem sastanku u Beogradu.

  • Mini market

  • 31. Okt. 2017  31. Okt. 2017

  • 0

Dvojica političara, tvrdi, imaju čudan odnos. Dodik može bez Vučića, jer će naći drugog partnera. S druge strane, Vučiću Dodik više ništa ne donosi u javnosti Srbije, jer u Srbiji ne postoji čovjek koji bi glasao za Vučića zato što je Dodik za njega, kaže Korać.

Sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika RS Milorada Dodika održan je juče u Beogradu. Interesantno je da je ovaj susret upriličen nakon što je Vučić razgovorao sa predstavnikom State Departmenta Brian Hoyt Yeeom. Kako tumačite susret Vučića i Dodika i poruke koje su tom prilikom upućene?

Sastanak sa Dodikom druga je u nizu konsultacija koju Vučić pravi poslije razgovora sa predstavnikom State Departmenta. Prva konsultacija bila je sa partijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC). Stoga mogu da zaključim da Vučić pokušava napraviti tzv nacionalni konsenzus oko sebe. On pokušava da sa SPC-om i Dodikom, kao predstavnikom Srba u regionu, postići konsenzus i razmjenu mišljenja. Recimo, tema odnosa Rusije i Srbije itekako uključuje i uticaj Rusije u Srbiji preko Dodika i RS, te preko SPC-a. To je samo jedna ilustracija.

Vučić sada mora da razmišlja o tome kako javnosti Srbije, pa i regiona, predstaviti očigledni znak pitanja nad legitimnošću njegove vlasti. U Srbiji i regionu vladao je ne samo time što je izabran, nego što je tvrdio da ima podršku i da može da razgovara i sa Washingtonom i sa Rusijom. Sada je jasno da sa Washingtonom ne može da razgovara na način na koji je razgovarao, što itekako krnji njegov legitimitet i stavlja ga pred dilemu - ili promjena politike ili priklanjanje Rusiji.

Šta konkretno Washington traži od Vučića?

Detalji će biti poznati uskoro, ali nema ničeg novog što isti predstavnik State Department nije rekao Vučiću u drugoj posjeti Joe Bidenu, nema ničega novog u odnosu na ono što mu isti nije rekao u New Yorku. Dakle, iz Amerike posljednje dvije godine stižu vrlo jasne poruke - ponavljanje neizvršenih obaveza.

Jedna od njih je paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu 2008. godine, tačnije odgovornost političkih i državnih funkcionera za odluku o ovom činu i odgovornost onih koji su u tome učestvovali. Do sada je Srbija samo optužila niže funkcionere policije za propuste i dva napadača. Svima je jasno da je to bilo organizovano, te da je u tome učestvovao i sam Tadić, tadašnji Savjet za nacionalnu bezbjednost, te Koštunica i njegov kabinet. No, glavni inicijatori protesta protiv Amerike u tom periodu bila je Srpska radikalna stranka Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Zato je Vučiću neprijatno da se raščisti ta obaveza ko je predvodio navijače Crvene zvezde i Partizana koji su spalili ambasade Njemačke, Hrvatske i SAD-a. O tome postoje zapisi, video snimci, znaju se imena... Zbog lične komponente umiješanosti Vučić ima problem da odgovori na taj zahtjev.

Druga tema je ubistvo američkih građana, braće Bitići. Radi se o dijelu koji i dalje funkcioniše u okviru sistema bezbjednosti. Radi se o bivšem komandantu Žandarmerije Goranu Radosavljeviću Guriju. Dobar dio bivše Žandarmerije prešao je u privatne vojske, ratuju širom svijeta, što otvara seriju pitanja o umiješanosti Srbije, u ovom slučaju u ratovanju u Libiji.

Osim toga, postavlja se i pitanje političkog odnosa prema EU, konkretno iskrenosti namjere da se uđe u EU i NATO. Po osnovu dosadašnjih reformi, glavni novac u Srbiju ušao je iz EU, ali je i značajna podrška Amerike. Međutim, u zadnjih nekoliko godina, u Srbiji postoji antievropska i antiamerička kampanja, koja je svela podršku tom projektu na 20 - 30 posto. Istovremeno, postoji i proruska kampanja. Od Vučića se traži da se javnost informiše činjenicama, a ne preko propagande. Naravno, ostaje i pitanje vrlo praktičnih stvari, poput sumnje Amerike da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu leglo obavještajnih službi. U svakom slučaju, obavještajne službe Rusije imaju veliki uticaj u Srbiji.

Tema je i uloga Srbije u regionu. Poznato je da nije bilo saradnje Vučićeve Vlade i sadašnje vlasti u Makedoniji. Traži se da se prihvati realnost nove makedonske vlasti i da se promijeni politika miješanja u unutrašnje stvari u Makedoniji, prevashodno, preko obavještajno - bezbjednosnih struktura. Tu je svakako i pitanje BiH, konkretno garantovanje integriteta ove zemlje.

Mediji navode da je jedan od zahtjeva, uslovno rečeno, obuzdavanje predsjednika RS.

Sva pitanja postavljena su u novom tonu. To je ovog puta podiglo galamu, sa vrlo jasnim formulacijama i rokovima. Prema mojim informacijama, Amerika od Vučića ne očekuje da išta radi prema Dodiku. No, očekuje da Srbija rješava probleme koje ima sa BiH, poput pitanja granica, te da se ne politizuje pitanje kuda će proći autoput.

Svi Dodikovi i Vučićevi nastupi povodom Drugog svjetskog rata, žrtava, Jasenovca, novih puteva i slično, stalno je sugerisanje da se prave paralelne veze samo sa RS. Tu se traži jasan stav. Kako će to uraditi, kasnije primijeniti Vučić, koliko mi je poznato, američka strana mu nikada nije tražila da "zavrće uši i ruke" Dodiku.

Uostalom, Amerikanci imaju jasan i prepoznatljiv način kako uticati na Dodika. Oni su znali kako da privole Dodika i kada je u pitanju bio zakon o Oružanim snagama BiH, i kada je bilo pitanje prava kretanja istražnih jedinica iz jednog entiteta u drugi i slično. Kada Amerikanci procijene, imaju taj "petak u ponoć" kada Dodiku ističu svi rokovi i kada mu kažu "Izvoli izvrši". Do sada je Dodik imao dovoljno razloga da to izvrši.

Sada je specifična situacija u kojoj opozicija, ali i javnost RS pokreću pitanje opstanka na vlasti Milorada Dodika. Od Beograda se traži da se korektno ponaša prema svima, a ne samo prema Dodiku.

Kako ocjenjujete odnos Vučića prema opoziciji u RS?

Neiskren je. Potpuno je isti kao odnos prema Srbima u Srbiji ili na Kosovu. Jednostavno, prihvataju se samo tzv. lojalni Srbi. A lojalni Srbi su oni koji samo obećavaju i koji javno ništa ne spore. A to da li rade protiv Vučića ili drugačije od njega, to očigledno Vučiću, kao nekada Miloševiću, nije važno.

Vučić jednostavno više nema energiju da komunicira sa širokim krugom stranaka. Očigledno je krenuo putem pravljenja jednopartijskog sistema i potpune jednopartijske države u Srbiji, a onda se to odrazi i na RS.

Drugi razlog je taj što Dodik ima dobre veze u Moskvi i on to ne krije. Vučić, koji bi da bude i ovamo i onamo, ima veliki problem u Srbiji, jer u ovoj zemlji postoji mnogo onih poput Dodika koji imaju dobre i direktne veze u Moskvi. Dodik sigurno ima bolje veze u Rusiji u odnosu na Vučića.

Vučić ima duplu vezu. Dodika koristi za jačanje svog položaja u Moskvi, a istovremeno treba da se opredijeli u odnosu na očiglednu Dodikovu rusku politiku. To mu postaje problem.

Je li Dodik, uslovno rečeno, teret na Vučićevim leđima?

Dodika je ovakvog bilo i prije Vučića, možda ga bude i poslije Vučića. Uslovi i vještine kojima se Dodik održava potpuno su različiti i samo djelimično vezani za Srbiju i Beograd. Treba podsjetiti da je Dodik učestvovao u Tadićevoj kampanji protiv Nikolića. No, nakon toga, trebalo mu je samo dva mjeseca da se približi porodici Nikolić i preko Nikolića da se vrati na velika vrata u Srbiju. Sada ne postoji nijedan veliki događaj sa nacionalnim predznakom, a da u njemu ne učestvuje Dodik.

Dodik je problem Vučiću utoliko što Vučićevu politiku određuje kao etno-nacionalističku ili šovinističku i time mu sužava prostor. No, u smislu ko će duže da traje i da li će Vučić da se opredjeljuje oko Dodika da bi opstao na vlasti, ne.

Takođe, Dodik može bez Vučića. Naći će on drugog partnera. On je vrlo vješt u tome. Kada nije htio da ga Vučić primi, primio ga je partijarh. Dakle, on će naći svoje kanala sve dok ne izgubi u RS.

Isto to važi i za Vučića. Njemu Dodik više ništa ne donosi u javnosti Srbije. Apsolutno ništa. Ne postoji čovjek u Srbiji koji bi glasao za Vučića zato što je Dodik za njega.

Generalno, Dodik i Vučić imaju čudan odnos. Obojica bi željeli da budu prvi, a dvojica ne mogu biti prvi. Njihov politički opstanak nije vezan jedan za drugi, ali je činjenica da Dodik Vučiću ne doprinosi u Moskvi i kod nacionalista onoliko koliko Vučić gubi kod građana Srbije tom vrstom politike.

Na koji način se to reflektuje?

O čemu se zapravo radi? Svako pojavljivanje Dodika, svaki govor o mrtvima, o prebrojavanju kostiju i slično u Srbiji proizvodi strah od novog rata. To je slučaj i u BiH i širom regiona. To radi protiv Vučića.

To je vidjelo i na primjeru Nikolića. Sklonjen je iz politike kada je prešao crtu i kada je počeo da prijeti novim ratom na Kosovu. To ozbiljno može da uzdrma i Vučićevu poziciju.

(vijesti.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...