DIREKCIJA ZA KOORDINACIJU POLICIJSKIH TIJELA: BiH dobila najopremljeniji Operativni centar u regiji

U Sarajevu je danas otvoren Operativni centar Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, čime je uspješno implementiran projekat "Uspostave Operativnog centra izgradnjom sistema radio veze i sistema video nadzora".

  • Vijesti

  • 31. Okt. 2017  31. Okt. 2017

  • 6

Implementacijom projekta uspostave video nadzora i sistema radio veze, Direkcija je dobila najopremljeniji i najfunkcionalniji Operativni centar ne samo u Bosni i Hercegovini, već u regiji i šire.

Implementaciju projekta finansijski je podržala ambasada SAD u BiH i Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD (ICITAP), koji je u značajnoj mjeri doprinio izgradnji i jačanju operativnih kapaciteta Direkcije.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić izjavio je da su prva policijska agencija u BiH koja je uspostavila digitalni sistem radio veze.

"Zahvaljujući digitalnom sistemu veze uspostavili smo radio komunikaciju koja zadovoljava sve potrebe Direkcije, razmjene informacija podataka o svim sigurnosno interesantnim dešavanjima 24 sata na dan, što direktno doprinosi efikasnijem radu Direkcije, kao i boljoj komunikaciji, koordinaciji i saradnji Direkcije sa ostalim policijskim agencijama u BiH", rekao je Vilić.

Istakao je da je kroz ovaj projekat Direkcija ispunila sve što je potrebno za primjenu sporazuma o međusobnom pružanju podrške i operativnoj saradnji agencija za sprovođenje zakona u BiH u slučajima kriznih situacija.

"Ovaj Operativni centar će kroz implementirani projekat sistemski unaprijediti stanje sigurnost i za sve građane u BiH prije svega kroz očuvanje unutrašnje sigurnosti, vladavinu prava i razvoj demokracije u bh. društvu", istakao je Vilić.

Dodao je da sistem veze koji su do sada imali nije dovoljno pokrivao sve njihove zahtjeve, te su kroz digitalni sistem veze omogućili veću pokrivenost policijskih službenika.

"Imamo više od 100 objekata koje pokrivamo u BiH uključujući Banjaluku, Tuzlu, Mostar, Sarajevo i Srebrenicu kao i putne komunikacije", rekao je Vilić, ističući da je sistem potpuno uvezan i funkcionalan.

Povodom svečanog otvorenja Operativnog centra, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH je posjetila ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack.

Cormack je navela da je u maju ove godine objavila blog na temu sigurnosti građana u kojem je govorila o opredjeljenju SAD da podrže inicijative koje doprinose sigurnosti svih građana u BiH.

"Danas sa ponosom i zadovoljstvom sam tu da napravim naredni praktični korak u smislu ove donacije vrijedne više od 400.000 američkiih dolara koja se sastoji od radio i video opreme za potrebe Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i njenog Operativnog centra", rekla je Cormack.

Istakla je da Direkcija igra jako važnu ulogu kada je riječ o sigurnosti u BiH i da njeni uposlenici obezbjeđuju više od 100 međunarodnih objekata kao i mnogobrojne objekte koji se nalaze na teritoriji oba bh. entiteta.

"Jedna od ključnih stvari u oblasti bezbjednosti je komunikacija i koordinacija. S ovom opremom će svi na terenu bolje komunicirati, koordinirati i raditi na cijeloj teritoriji BiH kao jedan tim. Ova donacija će omogućiti Operativnom centru da bolje koordinira aktivnosti na krizne situacije, od prirodnih katastrofa do terorističkih napada. Ovdje u BiH i širom svijeta, koordinacija i saradnja među raznim agencijama za provedbu zakona, među raznim sigurnosnim agencijama je od ključne važnosti. To partnerstvo je vrlo bitno i nadamo se da će ova donacija doprinijeti boljoj saradnji na terenu u BiH", poručila je američka ambasadorica u BiH.

(vijesti.ba / AA / SB)

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...