"MEMORY OF THE WORLD": Sarajevska Hagada upisana u registar UNESCO-a!

Odlukom generalne direktorice UNESCO-a Irine Bokove Sarajevska Hagada upisana je u UNESCO/Međunarodni registar Pamćenje svijeta (Memory of the World).

  • Kultura

  • 01. Nov. 2017  01. Nov. 2017

  • 0

alt

Na preporuku Međunarodnog savjetodavnog komiteta za UNESCO-ov program Pamćenje svijeta, u ciklusu 2016-2017. godina, u Registar je upisano novih 78 dobara dokumentarne baštine, od kojih je jedno i Sarajevska Hagada, kao prvo takvo dobro iz Bosne i Hercegovine.

Sarajevska Hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, sa nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu. Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije, a 1894. godine Hagadu je kupio Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine od tadašnjeg vlasnika, porodice Koen. Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Pored Sarajevske Hagade, u Registar Pamćenje svijeta je uvjetno upisana i Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke. Međunarodni savjetodavni komitet je preporučio uvjetni upis Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke, imajući u vidu da je potrebna određena dopuna dokumentacije.

Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka. Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1.105. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja 5 posto od preostalo ukupnog broja pisanih spomenika Bosne i Hercegovine iz Otomanskog perioda te se smatra najvrijednijom zbirkom te vrste danas na Balkanu.

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om je pokrenula inicijativu za upis dokumentarne baštine Bosne i Hercegovine u Međunarodni registar Pamćenje svijeta, te podržala nominacije Sarajevske Hagade i Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke za upis u Registar.

Međunarodni registar Pamćenje svijeta uspostavljen je 1997. godine s ciljem očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja. Do sada je u Registar upisano 348 stavki, koje uključuju dokumente, rukopise i bibliotečku, muzejsku i arhivsku građu ili kolekcije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...