ZVIZDIĆ REZOLUTAN: "Hrvatska je potpisala protokol sa ustavno nenadležnim institucijama RS-a"

Potpisivanje Protokola o saradnji Republike Hrvatske i Republike Srpske, predstavlja vrlo neprijatno iznenađenje s obzirom na to da u takvom procesu nije učestvovala, a niti je o tome bila informisana bilo koja institucija izvršne ili zakonodavne vlasti na državnom nivou, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

  • Politika

  • 01. Nov. 2017  01. Nov. 2017

  • 9

Kako je naglasio, posebno začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica Evropske unije koja bi morala da poštuje međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i Bosne i Hercegovine, koja je uz to i njen prvi susjed.

- Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u oblasti vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, da potpiše Protokol sa ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koja predstavlja samo jedan entitet u državi Bosni i Hercegovini - istaknuo je Zvizdić, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Zvizdić upozorava da ono što je svakako morala znati Vlada Republike Hrvatske, ili se o tome na vrijeme informirati, jeste činjenica da u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, isključivu nadležnost za vođenje vanjske politike ima Predsjedništvo BiH, dok svaki bosanskohercegovački entitet može sklapati sporazume samo i isključivo uz saglasnost Parlamentarne skupštine BiH.

Protokol o saradnji je potpisan bez znanja bosanskohercegovačkih institucija, uprkos činjenici da je po zakonskim propisima, nadležnō ministarstvo Bosne i Hercegovine trebalo da dostavi Vijeću ministara nacrt prijedloga za pokretanje postupka i osnove za pregovore za zaključivanje međunarodnog ugovora, navedeno je u saopćenju.

Zvizdić također dodaje da iz navedenog proizilazi da je za pitanje koje je regulisano tim protokolom nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, pa samim tim bilo koje ministarstvo sa nivoa entiteta RS-a, nikako nije moglo biti druga ugovorna strana.

Po njegovim navodima posebno zabrinjava i u potpunosti je neprihvatljivo obrazloženje Zaključka Vlade Republike Hrvatske u kojem se naglašava da “Republika Srpska kao entitet u okviru Bosne i Hercegovine ima svoju nadležnost i autonomnost u području plina, odnosno energetike…..”, pri čemu se Vlada Republike Hrvatske postavlja u ulogu tumača Ustava i zakona BiH. Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva nadležnost države Bosne I Hercegovine i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane, naglašeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Zvizdića.

- Želim da napomenem da je i u prethodnom periodu bilo sporazuma koji se odnose na samo jedan dio države BiH, ali nikada niko od predstavnika vlada drugih država ili međunarodnih institucija nije niti pomislio da ga potpiše sa nižim nivoom vlasti, a da za to ne postoji saglasnost Parlameta BiH. Jasno je da su potpisivanjem ovog Protokola preuzeta prava i obaveze koje po nadležnosti pripadaju isključivo državi.

Postavlja se pitanje pravne prirode i validnosti zaključenog Protokola, s obzirom da se radi o međunarodnom sporazumu. Biće potrebno zatražiti dodatno ustavno-pravno tumačenje o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine, te odlučiti o daljnjim oblicima zaštite međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH. Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava - navodi se u izjavi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović također smatra da je riječ o "protuustavnom i nezakonitom postupanju"

-Taj ugovor koji je zaključen između Vlade RS i Vlade Hrvatske je protivan Ustavu BiH i Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, rekao je Džaferović i dodao kako u Ustavu BiH jasno piše da entiteti mogu sklapati sporazume s državama i međunarodnim organizacijama, ali samo uz pristanak vrhovnog organa zakonodavne vlasti, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovdje nema pristanka Parlamentarne skupštine BiH. U ovom trenutku zaključeni ugovor je ništavan ugovor i on ne bi mogao proizvoditi pravna dejstva jer nema saglasnosti Parlamentarne skupštine BiH", kazao je Džaferović.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH jasno je poručio da sve ovo može dovesti do ustavnog spora između BiH i entiteta RS koji je zanemario ingerencije Parlamentarne skupštine BiH.

"O ovome bi se mogao očitovati i Ustavni sud BiH na zahtjev ovlaštenog predlagača", zaključio je Džaferović.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...