KUSTURICA: "Sarajevo, nažalost, više nije simbol multikulturalizma... Tako je i u drugim balkanskim gradovima, ali ne i u Beogradu..."

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti"

  • Kultura

  • 01. Nov. 2017  02. Nov. 2017

  • 6

Poznati srpski režiser Emir Kusturica smatra da bez očuvanja nacionalnog identiteta i poštovanja tradicije jedna nacija ne može da ima budućnost, ali da je potrebno praviti razliku između osjećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma- prenose Nezavisne.

"Uvijek bih pažljivo pravio razliku između osećaja za tradicionalnu kulturu i nacionalizma. "Osjećaj za naciju" je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korijene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas", poručio je Kusturica na predavanju koje je održao u utorak u Ženevi.

Kusturica je održao predavanje na prestižnom Institutu za međunarodne i razvojne studije, na temu "Multikulturalizam danas - da li zaista postoji", a predavanje je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, navodi se u saopštenju ambasade.

U svom obraćanju, u kome se osvrnuo na istorijske, političke, jezičke i druge okolnosti na našem podneblju, Kusturica je govorio o pojmu "kulturnog identiteta, koji u našim krajevima ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti".

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je "globalizam bio šansa, ali globalizam koji nije isto što i kolonizacija. Svijet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet takođe. Jezik filma danas je jezik reklame, više ne govorimo o "slobodi izražavanja", nego o "brzini izražavanja" i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe".

Kusturica je takođe, odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, rekao da Sarajevo to na žalost više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica, koje sada žive odvojeno jedna od druge.

"To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gdje možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dakle ideja multikulturalizma živa", naveo je Kusturica. On je više puta citirao našeg nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumio suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posjećeno, a među skoro četiri stotine posjetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova naše dijaspore u Švajcarskoj.

Emir Kusturica je, tokom boravka u Ženevi, takođe prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umjetnosti Gritli", gdje je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom.

Kusturica je povodom svog gostovanja u Ženevi izjavio da je za Srbiju, za prepoznatljivost njenog kulturnog identiteta i za bolju predstavljenost bogatstva naše kulture u svijetu, veoma bitno da omogućimo veći protok i razmjenu umjetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer nam je to nedostajalo prethodnih godina.

Zato smatra dragocjenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svijetu, budući da za sada imamo samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...