POTVRĐENO PISANJE "SLOBODNE BOSNE": Federalna vlada usvojila odluku - za kapitalne investicije 256 miliona KM

Upravo je završena sjednica na kojoj je Federalna vlada utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila nacrte budžeta Federacije BiH za 2018. godinu i Zakona o njegovom izvršavanju.

  • Ekonomija

  • 03. Nov. 2017  03. Nov. 2017

  • 0

Prema Nacrtu, budžet FBiH za 2018. godinu iznosi 2.875.051.837 KM, što je za 127,4 miliona KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji. U istom iznosu su povećani planirani ukupni prihodi i primici.

 

Ukupni prihodi od poreza projicirani su na 1.662 miliona KM i u odnosu na ovu godinu veći su za 91 milion KM ili šest posto, pri čemu su prihodi od poreza na dobit pojedinaca i preduzeća planirani u iznosu od 67,5 milioa KM, bruto prihodi od neizravnih poreza od 1.594,4 miliona KM, a neto prihodi od 949.192.372 KM.

 

Nacrtom za 2018. godinu planiraju se emisije kratkoročnih i dugoročnih obveznica FBiH u iznosu 510 miliona KM namijenjenih, najvećim dijelom, za refinansiranje postojećeg duga.

 

Sredstva za kapitalne investicije značajno su povećana i ukupno iznose 256 miliona KM, što predstavlja deset posto budžeta, tako da Nacrt za 2018. godinu ima i razvojnu komponentu.

 

Vlada FBiH i u 2018. godini nastavlja ulaganje u putnu infrastrukturu, tako da je Nacrtom planirano 183 miliona KM za izgradnju auto-cesta i brzih cesta.

 

Također je planirano i 12,7 miliona KM za nastavak implementacije projekta podrške zapošljavanju finansiranog putem kredita Svjetske banke, a za provedbu Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje planirano je dva miliona KM.

 

Putem Union banke, Vlada BiH će kroz doznačavanje sredstava u iznosu od deset miliona KM oformiti povoljnu kreditnu liniju namijenjenu mladima za rješavanje stambenog pitanja. Planirano je i povećanje ulaganja u poduzetničke zone u lokalnim zajednicama od pet miliona KM sa ciljem privlačenja potencijalnih investitora i snaženja lokalne samouprave.

 

Radi smanjenja troškova zakupnine, održavanja i osiguranja zgrada u koje su smještene federalne institucije, Vlada FBiH u 2018. godini namjerava trajno riješiti smještaj institucija, za što je planirala sredstva u iznosu od osam miliona KM za institucije u Sarajevu, odnosno devet miliona KM za institucije u Mostaru.

 

Svjesna činjenice da se pojedini kantoni i općine nalaze u teškoj finansijskoj situaciji, Vlada FBiH je transfer kantonima i općinama povećala na 18 miliona KM, dok Rebalansom za 2017. godinu taj transfer iznosi 12 miliona KM.

 

Za iduću godinu planiran je početak rada Posebnog odjela Vrhovnog suda Federacije BiH i Posebnog odjela Federalnog tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, za što su Nacrtom planirana određena sredstva.

 

Ukupni rashodi i izdaci u budžetu Federacije BiH za 2018. godinu iznose 2.875.051.837 KM, saopćeno je iz Vlade FBiH.

 

Podsjećamo, Vlada FBiH je na  sjednici održanoj 21. septembra 2017. načelno podržala inicijativu da se sredstva iz akumulirane dobiti javnih preduzeća te iz klirinškog duga Ruske Federacije usmjere na realizaciju infrastrukturnih projekata. 

 

Prioritetni projekti su izgradnja brze ceste Lašva - Nević polje, cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda, zabiolaznica Mostar Jug - Mostar Sjever, gradska Prva transverzala Sarajevo i autocesta Žepče - Tuzla.

 

Planirana su ukupna ulaganja od 290 miliona KM, od čega je 107 miliona KM iz klirinškog duga, a ostatak iz akumulirane dobiti BH Telecoma, dvije elektroprivrede, Međunarodnog aerodroma Sarajevo, itd.

 

Riječ je inače o budžetskom presedanu: prvi put od osnivanja Vlade Federacije BiH budžet ima ne samo socijalnu nego i razvojnu komponentu.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...