DODIK NE PRESTAJE S GLUPOSTIMA: "BiH nema svoju teritoriju, ima samo vanjske granice"!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da "BiH nema svoju teritoriju, jer teritorija pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH. BiH ima samo granice što govori o tome da se taj okvir treba poštovati u svakom segmentu djelovanja i rada u okviru BiH"

  • Politika

  • 04. Nov. 2017  04. Nov. 2017

  • 2

U obraćanju na naučnom skupu na banjalučkom Pravnom fakultetu, Dodik je naveo da je na djelu zloupotreba institucija, te pripisivanje nadležnosti koje određene institucije nemaju, kao što je to slučaj sa Ustavnim sudom BiH.


"Aneks 4 Dejtonskog sporazuma direktno je u sebe uključio odrednice koje se mogu naći u Ustavu SAD, a jedna od tih odrednica govori da samo izričito data ovlaštenja BiH ovim ustavom predstavljaju nadležnost, dok sve ostalo pripada entitetima što je u praksi značajno promijenjeno intervencionizmom međunarodne zajednice", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da je međunarodna zajednica ušla u ustavnu i zakonodavnu materiju, te da su bonska ovlaštenja, kojima su se pokušali mijenjati ustavi entiteta i BiH, podvala.

Prema njegovim riječima, ta podvala podrazumijeva da bonska ovlaštenja nikome nisu dala pravo da donosi zakone, ali ih je visoki predstavnik ovdje proglašavao putem odluka.

Dodik je naglasio da naučni skup "Ustav i izazovi ustavnog razvoja u složenim državama" treba da odgovori kako je moguće da bude održivo ono što je radio neovlašteni i neizabrani stranac, koji nije imao pravo da bude zakonodavac.

On je napomenuo da je današnji Ustav Republike Srpske rezultat intervencije visokog predstavnika u ustavnu materiju.

"Osnovni problem u funkcionisanju današnje BiH ogleda se u neovlaštenom prepravljanju i proširivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma", smatra predsjednik Srpske.

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum – mirovni sporazum koji mora da bude primjenjivan u skladu sa bečkom Konvencijom o međunarodnim ugovorima.

On je naglasio da je Republika Srpska spremna da provede Dejtonski mirovni sporazum onako kako je napisan.

"Mi ne prihvatamo nametnuta rješenja visokog predstavnika i mi ćemo naći načina da se oko toga borimo", poručio je Dodik.

On je rekao da aktuelna politika i vlast u Republici Srpskoj pokušava da skrene pažnju na sva ta pitanja.

Dodik je rekao da BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu ima dva ministarstva, a da ih je danas 10, te je istakao da to nije bio rezultat ustavnih aktivnosti u BiH, već napora i nametanja međunarodne zajednice.

On je podsjetio da u Ustavu BiH piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da stvarni suverenitet u BiH prema tom ustavu pripada Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"BiH nema svoju teritoriju, jer teritorija pripada Republici Srpskoj i FBiH. BiH ima samo granice što govori o tome da se taj okvir treba poštovati u svakom segmentu djelovanja i rada u okviru BiH", kaže Dodik.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...