BJESNI VERBALNI RAT: Žestok okršaj Dodika i Bosića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je reagovao na izjave zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića, koji je nedavno u Parlament BiH uputio Deklaraciju o budućoj trasi puta Beograd - Sarajevo preko Brčkog i Bijeljine.

  • Politika

  • 04. Nov. 2017  04. Nov. 2017

  • 1

-Što se tiče Bosića i njegovih gluposti, kaže Dodik, radi se o jednom frustriranom, nedorečenom političaru.

Bosić odgovara da ga ne ljute Dodikove uvrede jer zna da je on mentalno obolio od PTSP-ja, za šta ima i sudsku potvrdu, i da govori u strahu od poniženja zbog povlačenja odluke o referendumu.

"Bosić već duže vrijeme pokušava da se bori protiv Republike Srpske", tvrdi Dodik. Ističe da je usvojen planski dokument koji govori da je trasa puta na relaciji Višegrad-Pale, prioritet za Republiku Srpsku.

"Kada smo razgovarali sa predsjednikom Vučićem, on je na jedan indirektan način rekao da je to prioritet i za Srbiju, ta trasa puta.


I onda se nađe neki Bosić koji liječi svoje frustracije i svoje gubitke na izborima, svoj odlazak sa političke scene, i pokušava da bude bitan", kaže predsjednik Srpske.

Bosić podsjeća da se deklaracija koju je predložio odnosi na kriterijume za utvrđivanje buduće trase auto-puta Beograd-Sarajevo i pita hoće li to biti broj korisnika autoputa, privredna povezanost i ekonomska isplativost.

"Znam da razni ljudi i razne zemlje imaju različite interese i da neko želi da se povežu Sandžak i Sarajevo", kaže Bosić, i napominje da traži od Republike Srpske i BiH da zastupaju svoje interese, odnosno većinske interese građana Republike Srpske.

"To je svakako ovaj dio koji ide preko Bijeljine i Brčkog prema Tuzli i Sarajevu. Taj dio bi bio korišten i kao dio auto-puta Banjaluka-Beograd, i tu mogu da se složim sa Miloradom Dodikom, da prioritet treba da bude auto-put Banjaluka i Beograd i da ga napomenem da bi dionica tog auto-puta morala da ide preko Brčkog i Bijeljine i da bi izgradnja tog dijela auto-puta, zbog povezivanja Beograda i Sarajeva bila velika ušteda za RS", rekao je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Čini se da je Dodika još više zaboljela Bosićeva izjava u kojoj je podsjetio da je SDS 2015. godine upozoravao na donošenje odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH za čije provođenje nema uslova niti podrške.

"Mi smo imali jedan referendum i pokrenut je protiv nas krivični progon, i kao što znate ja sam išao u Tužilaštvo BiH da dam izjavu o tome i sve se završilo tako kako se završilo. Da se slijede Bosićeve gluposti, to bi bila prilika da neko pobjegne, ali eto niko nije pobjegao i ostao je ovdje", tvrdi Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Bosić kaže da ne zamjera Dodiku, jer kako je rekao, on govori u strahu od poniženja koje će doživjeti u ponedjeljak kada bude poništavao odluku o refrendumu koju je sam predložio.

"Čuo sam da me je predsjednik RS najcrnje napao, povodom izjave da će pobjeći u Rusiju kao što je Pudždemon pobjegao u Belgiju, ali ja mu ne zamjeram, jer sam vidio da posjeduje potvrdu o PTSP sindromu i vjerovatno je pod uticajem takvog stresa i nastupio na način kako to ne priliči jednom predsjedniku Republike Srpske", kaže Bosić.

U ponedjeljak bi Narodna skupština Republike Srpske, na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, trebalo da donese odluku o poništavanju Odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je na prijedlog predsjednika RS Milorada Dodika usvojena 2015. godine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...