BAKTERIJE JE OBOŽAVAJU: Riža je veoma zdrava, ali može biti i otrovna…

Riža je jedna od onih namirnica koju lako možemo skuhati u prevelikoj količini i onda je sljedećeg dana ponovo jesti kao prilog uz nešto drugo.

  • Zdravlje

  • 05. Nov. 2017  

  • 0

Okus će i sljedećeg dana ostati isti, za razliku od, na primjer, prženih krumpira, ali ono što većina ljudi ne zna jeste da je riža jako podložna kvarenju. To nema veze s načinom na koji je pogrijavate, već je direktno povezano s načinom na koji ćete je čuvati.

 

Sirova riža ima na sebi mikroorganizme Bacillus cereus, koji se jako brzo razmnožavaju. Oni mogu prouzrokovati trovanje hranom, pa čak i ako je riža skuhana.

 

Problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se spore razmnožavaju i prerastaju u bakterije, koje mogu izazvati trovanje.

 

Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, to je veća koncentracija bakterija i veća mogućnost da se otrujete. Kako biste izbjegli ovakvu situaciju, nemojte ostavljati kuhanu rižu na sobnoj temperaturi dulje od sat vremena. Nakon toga je obavezno odložite u frižider.

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...