FINANSIJSKI KRIMINAL BEZ GRANICA: Stotine miliona maraka „ISPARILO“ iz Banke Srpske i Bobar banke

U slučaju Bobar banke, kako kažu, Agencija za bankarstvo je dopustila da se imovina toliko „istopi“ da je u trenutku oduzimanja dozvole za rad banka bila duboko nesolventna.

  • Ekonomija

  • 05. Nov. 2017  05. Nov. 2017

  • 1

Ne može se zažmiriti na činjenicu da je stotine miliona maraka „isparilo“ iz Bobar banke i Banke Srpske, nasljednice Balkan investment banke, a da nema nikakve odgovornosti.

Ne može se zažmiriti na činjenicu da je propašću banaka narušen kredibiltet institucija RS – ovo je ocjena opozicije u Republici Srpskoj koja traži od Vlade odgovore zašto je propašću dvije banke oslabljena finansijska pozicija RS i zašto je narušen ugled institucija RS.

- Nama je preko potrebno ekonomski jaka Srpska. Da li vlast zna da je finansijski sektor jezgro jedne države i kada se on narušava, narušava se snaga i moć države – navodi opozicija.

Toliki novac je, kako navode, propao u bankama, a funkcionisanje RS zavisi od sredstava kreditora.

–Trenutna vlast svojim nedjelovanjem je dovela RS u situaciju da ona ne može servisirati redovne obaveze bez kreditnih sredstava. Stvaranje zavisnosti RS od sredstava kreditora koji, po pravilu, postavljaju svoje uslove predstavljaju izdaju srpskih nacionalnih interesa – ocjenjuju oni.

U slučaju Bobar banke, kako kažu, Agencija za bankarstvo je dopustila da se imovina toliko „istopi“ da je u trenutku oduzimanja dozvole za rad banka bila duboko nesolventna.

–Agencija je dopustila da banka kreditira svoja povezana lica i povlaštene firme, a unaprijed se znalo da ovakvi poslovi predstavljaju ogroman rizik za banku. To su potvrdili i eksterni revizori. Otkriveni milionski manjak u trezoru banke je pokazao da je djelovanje u banci sadržavalo i elemente kriminala - dodaju oni.

Smatraju da je Agencija, nepravovremenim delovanjem, dopustila da gubitak u slučaju propasti banke neće snositi samo akcionari, već i kreditori, te veliki deponenti.

- I u slučaju Balkan investment banke desilo se nepravovremeno djelovanje Agencije za bankarstvo i sve navedeno u slučaju Bobar banke može se i ovdje primijeniti. Ako se uzme u obzir nalaz deviznog inspektorata, onda je u slučaju Balkan banke problem usložnjen i zbog pranja novca i mnogih drugih nezakonitih radnji - tvrde u opoziciji. Ovdje se, kako smatraju, situacija dodatno usložnjava jer se postavlja pitanje i zašto je Agencija dala pozitivno mišljenje da se Balkan investment banka, koja je bila loša, nacionalizuje.

–Zašto je data saglasnost da se kroz nacionalizaciju te banke ubrizgaju milioni maraka poreskih obveznika i na kraju sve propadne? - pita opozicija.

Ocjenjuju da je dosadašnji rad Agencije za bankarstvo bio potpuno netransparentan, te da su vrlo česti odgovori Agencije na pitanja u vezi sa bankarskim sektorom bili na način da „nemaju ovlaštenja da pričaju o pojedinačnim bankama“.

– Ovo se može prihvatiti ako govorimo o „živim“ bankama koje imaju dozvolu za rad i redovno posluju. Međutim, u slučaju propalih banaka potpuno je neprihvatljivo da Agencija ne daje nikakve informacije. Agencija je upravljala sa dvije banke u likvidaciji, a nije davala nikakve inforamcije o toku likvidacije. Javnost nema nikakvu informaciju kako je tekao proces likivdacije banaka, koliko je imovine naplativo, ko može očekivati da se naplati u likvidaciji i slično – dodaje opozicija.

Njihov stav i pitanja u vezi sa ove dvije propale banke opozicija je navela u interpelaciji koju su podnijeli Narodnoj skupštini RS.

Negativno poslovanje

U Bobar banku je uvedena privremena uprava 2014. godine, a ubrzo je i otvorena likvidacija. Budući da nije bila moguća naplata deponenata iz likvidacione imovine, otvoren je stečaj koji još traje. Identično je bilo i sa Bankom Srpske, pravnom nasljednicom Balkan investement banke, samo 2015. godine. Njima je oduzeta dozvola za rad zbog negativnog poslovanja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...