KO JE SVE IZ SRBIJE U "RAJSKIM PAPIRIMA": Generali, kladioničari, projektanti, visoki državni službenici...

U "Rajskim papirima" pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR".

  • Regija

  • 06. Nov. 2017  06. Nov. 2017

  • 0

U projektu "Rajski papiri" koji otkriva veze više stotina svjetskih političara i biznismena sa ofšor kompanijama, nalazi se i i jedna od najvećih kladionica, "Meridian", koja je pokrenula posao internet klađenja na Malti 2007. godine - u vrijeme kada je to bilo zabranjeno u Srbiji, prenosi KRIK koji je radio na tom projektu.

Kladionice "Meridian" u Srbiji drži domaća kompanija "Joker Games", osnovana 2001, koja je u vlasništvu Aleksandra Milovanovića, Snežane Božović i Zorana Miloševića.

Kako navodi KRIK, u toj kompaniji radio je narodni poslanik i član Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. Krajem decembra 2012, nakon dolaska SNS-a na vlast, Milošević i Đukanović postavljeni su za članove tročlane Skupštine javnog preduzeća Državna lutrija Srbije.

Troje vlasnika "Meridiana" su, kako direktno, tako i preko firme "Joker Games", vlasnici dvije kompanije na Malti – "Meridian Gaming", osnovane 2007, i "Meridian Gaming Holdings", osnovane sredinom 2016. godine.

Sajt meridianbet.com vodi se na maltešku kompaniju "Meridian Gaming" i na njemu mogu da se klade posjetioci iz cijelog svijeta.

U pisanom odgovoru KRIK-u vlasnici "Meridiana" rekli su da nisu primarno zbog poreskih olakšica osnovali kompanije na Malti, već da su to uradili kako bi ušli u posao onlajn klađenja.

Dugogodišnji direktor Jugoimporta vlasnik firme na Malti

U "Rajskim papirima" pojavljuje se i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne firme za trgovinu oružjem "Jugoimport SDPR".

On je vlasnik malteške kompanije "Jomil Malta Limited" koja je osnovana u septembru 2007. godine, a koja je dio šire mreže kompanija "Jomil" registrovanih u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Kongu, Kipru, Malti i Angoli, a njima upravljaju Čeković i njegova kćerka Milica.

Dio firmi registrovan je za izvoz naoružanja, a pojedine se bave poljoprivredom i seoskim turizmom.

Čekoviću se sudilo za zloupotrebu službenog položaja, između ostalog jer je 2002. godine sa računa firme "Jugoimport SDPR" u Libiji isplatio 400.000 dolara kompaniji u Liberiji sa kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili beogradski mediji. On je na kraju oslobođen optužbi.

Bivši general i trgovac oružjem Radoš Rubaković takođe posluje na Malti i vlasnik je kompanije "Cofis Export-Import co. Limited", osnovane 2008. Njegova firma je 2010. godine u Srbiji osnovala predstavništvo.

Rubaković je u Srbiji vlasnik istoimene kompanije za trgovinu naoružanjem "Cofis", registrovane 1992. Isti biznis vodi i u Crnoj Gori.

U dokumentima i kompanija povezana sa aferom Tamnava

Dokumenta govore i o prodaji dijela vlasništva domaće kompanije "Južna Bačka" koja sklapa milionske poslove s državom. "Južna Bačka" poznata je, kako je naveo KRIK, i po aferi u vezi sa ispumpavanjem poplavljenog kopa Tamnava u Rudarskom basenu Kolubara.

"Rajski papiri" otkrivaju da je do udjela u ovoj kompaniji došla osoba koja je povezana s jednim od najmoćnijih ljudi u Srbiji. Ovu priču KRIK će objaviti narednih dana.

Dokumenta otkrivaju i pozadinu propasti privatizovane kompanije "Energetika" iz Loznice, dijela čuvenog holdinga "Viskoza".

Ta fabrika, koja je grijala domove polovine Lozničana, privatizovana je 2007. godine kada ju je kupila italijanska firma "Decotra", u vlasništvu srpskih biznismena Ljube Miskina i Vladimira Šekrevskog.

Najavljeno je da će "Decotra" s partnerima iz Budimpešte u sklopu "Energetike" izraditi novu elektranu na gas, ali pogoni te firme prestali su da griju Loznicu u zimu 2010. godine, jer je preduzeće zapalo u finansijske probleme

.

Vladimir Šekrevski poznat je, kako navodi KRIK, po dvije pogubne privatizacije – kupio je državno preduzeće "Hidrogradnja" iz Vršca, koje je sada u blokadi, kao i brodogradilište "Terratrade-brodoremont" kod Sombora, koje je u stečaju. Firme Vladimira Šekrevskog u Srbiji su tužene čak 99 puta.

Bogdan Rodić vlasnik dvije ofšor kompanije

Kontroverzni biznismen Bogdan Rodić, među čijim su partnerima bili bliski saradnici narko-bosa Darka Šarića, vlasnik je dvije ofšor kompanije registrovane na Malti, pokazuju dokumenta iz projekta "Rajski papiri".

Firmu "Jammb Holding LTD" preuzeo je aprila 2009. Preko ove firme, vlasnik je i druge kompanije na Malti, "Luxmat Ltd", takođe od 2009. godine. Ovu kompaniju je zbog neaktivnosti ugasio zvanični poslovni registar 2014. godine.

Dokumenta, međutim, ne pokazuju čime se ove firme bave. Nijedna od malteških firmi nema predstavništva niti kompanije u vlasništvu u Srbiji.

Porodica Rodić posjeduje mnogo firmi u Srbiji, ali je prije svega poznata po tome što je osnovala trgovinski lanac "Roda", kao i što je u vlasništvu članova porodice bila "MB pivara".

Novi detalji o učesniku sporne privatizacije Šinvoza

Procurjeli dokumenti otkrivaju i nove detalje o biznismenu Nebojši Ivkoviću – jednom od učesnika 24 sporne privatizacije koje je istraživao Savjet za borbu protiv korupcije, a koji je privatizovao fabriku za proizvodnju i remont šinskih vozila "Šinvoz" iz Zrenjanina u aprilu 2004. godine, koja je potom otišla u stečaj.

Savjet je u izvještaju naveo da je Ivković kršio ugovor o privatizaciji i namjerno zaduživao fabriku, a "Šinvoz" je izašao iz stečaja pošto su najveći povjerioci – firme povezane sa Ivkovićem podnijele plan reorganizacije.

U procurjelim dokumentima pojavljuje se i kompanija "Nano Consulting Ltd" koju je 2008. godine na Malti osnovao Rade Vojvodić, vlasnik beogradske firme "Comandante".

Malteška firma od osnivanja nije imala prihode poslovanja, već samo troškove.

U dokumentima i građevinci i projektanti

Novinari KRIK-a nisu pronašli tragove njenog poslovanja u Srbiji. Branislav Grujić, srpski biznismen koji ima poslove i u Rusiji, u projektu "Rajski papiri" pojavljuje se kao suvlasnik malteške kompanije "PF Properties Limited". Partner mu je Rus Arkadij Zelmanovič Blank.

Poznati srpski građevinski inženjer Zoran Florić vlasnik je malteške firme "Roads Team Company LTD" osnovane u avgustu 2010. godine i njegovo ime pojavljuje se i u projektu "Panamska dokumenta". Njegova srpska firma "Euro Gardi Group" nosilac je konzorcijuma koji je u aprilu ove godine dobio javnu nabavku za izradu projekta nove zgrade Radio-televizije Vojvodine – posao vrijedan 20 miliona dinara.

U dokumentima sa Malte pojavljuje se i arhitekta Ivan Bekčić-Petrović, izvođač radova rekonstrukcije terminala 2 Aerodroma "Nikola Tesla". On je 2012. sa partnerima osnovao kompaniju "Synthesis Group Malta" koja je rukovodila beogradskim ograncima, "Montagna SM" i "Sintezis Inženjering".

Ogranci su nedavno prenijeti u vlasništvo Bekčića i njegovih kolega, a on je za KRIK rekao da je firma sa Malte preko lokalnih kompanija pružala tehničku podršku njihovim građevinskim projektima u Rusiji i Ukrajini, dok u Srbiji nisu poslovali zbog krize u građevinskom sektoru.

U bazi podataka i nekadašnji savjetnik Agencije za privatizaciju

U bazi podataka pojavljuje se i ime britanskog advokata Marka Harisona koji radi iz kancelarije registrovane u Beogradu. Harison je bio savjetnik Agencije za privatizaciju u nekoliko velikih poslova, uključujući i kontroverznu privatizaciju benzinskih pumpi "Beopetrol".

Među klijentima objavljenim na internet prezentaciji Harisonove kancelarije nalaze se domaća preduzeća EPS, nekadašnji Jat Airways, Fijat, zatim crnogorska vlada, kao i nekoliko inostranih banaka i velikih renomiranih međunarodnih kompanija.

Istraživanje "Rajski papiri" koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i njemački list Suedeutsche Zeitung" otkriva tajne poslove svjetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvijezda i poznatih korporacija.

Kako je podsjetio KRIK, posedovanje ofšor kompanije i poslovanje preko nje ne podrazumijeva nužno nezakonite radnje, ali te kompanije mogu da se koriste za izbjegavanje plaćanja poreza, skrivanje vlasništva, pranje novca, kao i izbjegavanje antimonopolskih zakona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...