BABALJ PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU: Bosić, Pandurević i Babalj osvanuli na bilbordima zbog trase autoputa Beograd-Sarajevo

U krivičnoj prijavi Babalj zahtijeva da počinioci budu kažnjeni zbog krivičnih djela ugrožavanje bezbjednosti, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

  • Politika

  • 06. Nov. 2017  06. Nov. 2017

  • 1

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Darko Babalj /SDS/ podnio je danas Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu krivičnu prijavu protiv nepoznatih izvršilaca nakon što su jutros u tom gradu postavljeni bilbordi na kojima prozivaju poslanike i delegate SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog predložene deklaracije o izgradnji trase brzog puta Beograd - Sarajevo.

Na bilbordu piše: "Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević i Darko Babalj glasali su da put Sarajevo - Beograd ide preko Vogošće, Ilijaša, Zenice, Žepča i Tuzle, umjesto preko Lukavice, Pala, Sokoca, Rogatice i Višegrada. Hvala im u ime 150.000 stanovnika ovog kraja i 21.700 poginulih pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske!".

U krivičnoj prijavi Babalj zahtijeva da počinioci budu kažnjeni zbog krivičnih djela ugrožavanje bezbjednosti, povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlaštenja, te izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, saopšteno je iz Gradskog odbora SDS-a u Istočnom Sarajevu.

"Tražim da se najhitnije utvrdi koji pojedinci su izdali u zakup bilborde u Istočnom Sarajevu. Ko su osobe koje su platile zakup ovih bilborda? Ko je autor ovog zluradog, inkriminišućeg teksta? Takođe, tražim da se utvrdi ko je štampao sporne plakate i letke identičnog sadržaja"?, navodi Babalj u krivičnoj prijavi.

Babalj poziva nadležnog tužioca da odmah naredi uklanjanje spornih plakata sa bilborda i da spriječi distribuciju letaka koji se dijele građanima.

On traži da protiv svih odgovornih počinilaca krivičnih djela i njihovih saučesnika bude pokrenut krivični postupak za izvršena krivična djela u sticaju, te da odgovorni pojedinci budu najoštrije kažnjeni.

"Evidentno je riječ o bezočnoj laži koja je smišljeno sračunata da, pozivajući se na naše poginule heroje koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, ustalasa emocije i kod srpskog naroda izazove srdžbu i bijes prema srpskim poslanicima i delegatu u parlamentu BiH", navedeno je u prijavi.

Babalj smatra da se "ovakvim beskrupuloznim lažima i podmetanjima stvara atmosfera linča i mržnje prema imenovanim zvaničnicima koji ni na koji način nisu povrijedili dužnost na koju su imenovani i koji, u skladu sa članom 45 Ustava Republike Srpske, savjesno i odgovorno vrše povjerenu javnu funkciju".

On podsjeća da je na dnevni red 53. sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH od 25. oktobra, čiji nastavak je planiran za 15. novembar, pod tačkom 11 uvršten materijal: "Deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, predlagač: poslanik Mladen Bosić".

On napominje da se poslanici o ovoj deklaraciji nisu izjašnjavali i da će se ona naći u nastavku 53. sjednice 15. novembra.

"Osim toga, delegat Darko Babalj, niti je prisustvovao, niti može prisustvovati i učestvovati u radu sjednica Predstavničkog doma, s obzirom na to da obavlja dužnost delegata u Domu naroda", navodi se u krivičnoj prijavi.

Babalj ističe da tekst deklaracije legitiman i ni na koji način nije usmjeren protiv bilo kojeg pojedinca u Republici Srpskoj. On kaže da poslanici imaju pravo da, u skladu sa odredbama poslovnika i Ustava, predlažu različite deklaracije koje nisu imperativnog karaktera.

On traži od nadležnih organa da ubuduće spriječe i sankcionišu ovakva djela koja imaju za cilj diskreditaciju pojedinaca koji obavljaju odgovorne javne funkcije, poziv na linč i izazivanje mržnje.

U Istočnom Novom Sarajevu i na Palama osvanuli su bilbordi pored glavne saobraćajnice na kojima se prozivaju poslanici i delegati SDS-a Parlamentarne skupštine BiH zbog predložene deklaracije o izgradnji trase budućeg brzog puta Beograd - Sarajevo.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...