TEGELTIJA NE POMIŠLJA NA OSTAVKU: "Moja izborna baza su sudije iz RS"!

Predsjednik Visokog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija oglasio se saopćenjem za javnost u povodu zahtjeva Udruženja sudija FBiH da podnese ostavku, u kome navodi da je u VSTS izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske.

  • Društvo

  • 07. Nov. 2017  07. Nov. 2017

  • 0

Saopćenje Tegeltije prenosimo u cijelosti:

"Kako sam već više puta naglasio, snažno podržavam pravo na drugačije mišljenje i pozdravljam svaki otvoreni vid komunikacije. Povodom konkretnog poziva predsjedništva Udruženja sudija FBiH za podnošenjem ostavke, prije svega želim da naglasim da je Udruženje sudija Republike Srpske drugog dana od donošenja zaključaka dalo punu podršku zaključcima VSTS i predsjedniku VSTS.

Kako to saopštenje nisam komentarisao neću komentarisati ni saopštenje Udruženja sudija FBiH. Naglašavam da sam u VSTS izabran glasovima sudija svih osnovnih, okružnih, okružnih privrednih i Višeg privrednog suda Republike Srpske. A za predsjednika VSTS većinom glasova članova VSTS.

Prema tome, moja izborna baza za članstvo su sudije navedenih sudova u Republici Srpskoj koje je dalo punu podršku zaključcima. A s druge strane, ista većina članova VSTS koja me izabrala za predsjednika VSTS je većina članova VSTS iz cijele BiH je podržala navedene zaključke.

Samim tim, a s obzirom na prirodu institucije, poziv predsjedništva sudija FBiH čiji niti sam član niti je na bilo koji način učestvovalo u mom izboru ni za člana ni za predsjednika VSTS, čini se potpuno bespredmetnim i besmislenim pa tako na njega, kako već rekoh tumačeći ga kao demokratsko pravo na drugačije mišljenje i ništa više od toga, ni na koji način neću ni reagovati", navodi Tegeltija.

Podsjećamo, Udruženje sudija Federacije BiH pozvali je Tegeltiju da odstupi s funkcije "ako iskreno želi uspjeh pravosuđu Bosne i Hercegovine". Ovo udruženje smatra neprihvatljivim Zaključke usvojene na sjednici VSTV-a BiH 26. oktobra 2017. godine, a naročito zaključak broj 5, kojim se predlaže dopuna člana 44. Zakona o VSTV-u u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije i tužioca, bez provedenog disciplinskog postupka. "VSTV ovakvim zaključkom direktno ugrožava osnovni princip nezavisnosti sudija, radi čega su sudije ovog Udruženja izgubile povjerenje u sve članove Vijeća, te predlažemo da svi koji su podržali zaključke, podnesu ostavke na mjesto člana Vijeća iz moralnih i profesionalnih razloga. Udruženje zahtjeva od VSTV-a da stavi van snage navedene zaključke na prvoj narednoj sjednici VSTV-a", navdi se u saopćenju.

Udruženje sudija Federacije BiH navodi da su neprimjereni medijski istupi predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, "koji se tokom nekoliko zadnjih dana bavio optuživanjem medija koji prema njegovom mišljenju prave afere članovima Vijeća, prave sliku i tumače odluke sa namjerom da se stvori haos, kao i dijelom pravosudne zajednice koji je osudio navedene zaključke, navodeći da se radi o problemu pogrešne interpretacije i zlonamjernoj komunikaciji koja je išla od retrogradnih struktura, čak i iz pravosuđa i oko pravosuđa".

"U vezi sa istupima predsjednika VSTV-a, Udruženje primjećuje da je ovo najbrutalniji način prijetnje i obračuna sa neistomišljenicima i nemogućnost suočavanja sa vlastiti pogreškama, bez imalo moralne odgovornosti za posljedice vlastitog djelovanja. Predsjednik Vijeća sve svoje pogreške skriva iza principa nezavisnosti, smatrajući da je VSTV sa njim na čelu, nedodirljiv, a u cilju izbjegavanja bilo kakve kritike i kontrole njegovog rada. Javni istup predsjednika VSTV-a na TV1 i vokabular kojim se koristio u debati sa uglednim sudijom i ranijim predsjednikom VSTV-a Brankom Perićem, govoreći mu pred milionskim auditorijem da laže, špekuliše itd., bez imalo poštovanja prema starijem kolegi i predsjedniku VSTV-a pod čijim je predsjedavanjem VSTV stekao ugled i poštovanje pravosudne zajednice, na najbolji način oslikava osobine predsjednika VSTV-a a kakve ne bi trebao imati jedan predsjednik", navodi se u saopćenju.

Kako navode, Udruženje sudija Federacije BiH, kao najmnogobrojnije udruženje (preko 400 članova), primjećuje da ugled, autoritet, integritet i dignitet VSTV-a je naglo opao dolaskom aktuelnog predsjednika VSTV-a i smatra da se dalje urušava. Udruženje sudija/sudaca Federacije BiH poziva predsjednika VSTV-a da prihvati opravdanim i konstruktivnim kritike koje su mu upućene od strane pravosudne i međunarodne zajednice.

"Pozivamo predsjednika VSTV-a da, ako iskreno želi uspjeh pravosuđu Bosne i Hercegovine, o čemu svakodnevno govori, da odmah podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a, s obzirom da je izgubio povjerenje najvećeg broja članova pravosudne zajednice i javnosti. Svako dalje postupanje, aktivnosti i javni istupi predsjednika VSTV-a još više će urušavati ugled, autoritet i integritet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pravosuđa u cjelini", stoji u saopćenju Predsjedništva Udruženja sudija u Federacije BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...