PREPORUKA ZA GRAĐANE BiH: Ovo su zemlje u koje NE SMIJETE putovati...

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na svojoj web stranici je otvorilo sekciju s upozorenjima za putovanja državljanima BiH...

  • Društvo

  • 07. Nov. 2017  07. Nov. 2017

  • 0

Na listi su uglavnom države u kojima traju ratni sukobi i u kojima je sigurnosna situacija nepovoljna.

Iz Ministarstva je potvrđeno da su na listi i dalje država Jemen, Libija, Irak, Ukrajina i Sirija, a na snazi su upozorenja za putovanja Turska i Francuska.

Upozorenje za putovanja u Jemen

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja sigurnosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija).

Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške građanima BiH u vanrednim situacijama, te s toga mole sve građane BiH koji nameravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

Libija

Ministarstvo vanjskih poslova poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Irak

Ministarstvo upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog loše sigurnosne situacije. MVP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi.

Potrebno je da se državljani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera bezbednosti i izbegavaju javna okupljanja.

Ukrajina

Ministarstvo vanjskih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu. Potrebno je da se građani BiH, zbog sigurnosnih razloga, pridržavaju mjera bezbjednosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Građani BiH u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Hrvatske i Srbije, te kontaktirati počasnog konzula BiH u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Sirija

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika, državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

Preporuke za putovanja u Tursku

MVP stoga preporučuje građanima Bosne i Hercegovine, koji putuju u Tursku, oprez prilikom putovanja, što podrazumijeva izbjegavanje prisustva na mjestima masovnog okupljanja iz bilo kojih razloga, dosljedno poštovanje bezbjednosnih preporuka koje daju turske vlasti, kao i preporuka koje daju uprave turističkih resorta u kojima se nalaze, ukoliko u Turskoj borave turistički.

Zbog novonastale situacije u Turskoj kao i zbog oružanog sukoba koji se vodi u Siriji, preporučuje se građanima Bosne i Hercegovine suzdržanost od putovanja i boravka u oblastima koje se nalaze unutar granice od 10 kilometara sa Sirijom. Građanima se ista suzdržanost od putovanja i boravka preporučuje i za sve jugoistočne provincije, tj. provincije koje graniče sa Irakom i Sirijom.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informirano je od Ambasade Bosne i Hercegovine u Ankari da gradovi i mjesta u kojima uobičajeno gostuje najveći broj državljana BiH nisu bili zahvaćeni nemirima, te da su aerodromi, luke i granični prelazi otvoreni, i da se promet preko istih odvija nesmetano.

Ambasada, takođe, informiše da servisi i službe javnog i privatnog sektora funkcionišu u neometanom kapacitetu.

Mada se situacija u Turskoj smiruje i mada vlasti Turske drže pod kontrolom sigurnost u zemlji, ipak se dakle savjetuje oprez prilikom putovanja u Tursku. Građanima se u tom smislu dodatno sugeriše da kontaktiraju svoje avio-kompanije i turističke organizacije, prije nego što započnu svoje putovanje, radi dobijanja aktuelnih informacija kako o svom putovanju tako i o svom boravku na mjestima svoje destinacije.

U slučaju potrebe, građani BiH mogu kontaktirati dežurni telefonski broj Ambasade u Ankari i Generalnog konzulata u Istanbulu:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine preporučuje građanima BiH oprez, posebno na javnim mjestima, i savjetuje im se izbjegavanje većih javnih okupljanja i demonstracija, te praćenje uputa lokalnih vlasti.

Treba naglasiti da savjeti za građane na stranicama Ministarstva vanjskih poslova BiH nisu promijenjeni već duže od godinu dana.

(SB/Blic/N1)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...