SB NA LICU MJESTA; TEHNOLOŠKA INVESTICIJA: Blum Lab počeo s radom u Energoinvestu (FOTO)

Blum Lab je kombinacija labaratorija za razvoj, prostora za obuku u najnovijim tehnologijama, kao i mjesto koje okuplja najbolje i najtalentovanije mlade iz Sarajeva i šire

  • Ekonomija

  • 07. Nov. 2017  07. Nov. 2017

  • 0

Nakon sedam mjeseci pripreme, osposobljavanja prostorije i spremanja, Energoinvest je promovisao projekt iz domena naprednih tehnologija, te otvorio Blum Lab, koji se nalazi u prostorijama njihove zgrade. Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević je zajedno sa partnerima iz kompanije CityOS ozvaničila početak njegovog rada:

- To je inkubator i akcelerator novih tehnoloških znanja, tehnologije i profesionalnih vještina i predstavlja kombinaciju informatičke, tehnološke i edukativne radionice. Projekt je nastao na bazi ugovora između Energoinvesta i fondacije CityOS. Ceco Gaković iz CityOS-a nam je nesebično pružio sva tehnološka znanja i sve ono što u organizaciji znanja iz Internet of Things tehnologije se može dostići u svjetskom nivou, mi ćemo to sada imati u Energoinvestu. Mi smo ovdje sve to prepoznali, uložili svoja znanja, osposobili i opremili laboratorij, uložili materijalna sredstva za opremanje laboratorije, kazala je Hadžialjević.

Blum Lab je kombinacija labaratorija za razvoj, prostora za obuku u najnovijim tehnologijama, kao i mjesto koje okuplja najbolje i najtalentovanije mlade iz Sarajeva i šire.

Nastao je kao kooperacija Energoinvesta, grupacije “Prijatelji Energoinvesta” i CityOS Fondacije iz San Franciska.

Cilj Blum Lab-a je da mladi Energoinvesta i Sarajeva dobiju direktan pristup zadnjim tehnologijama i znanjima u oblasti robotike, dronova, pametnih gradova i zgrada, precizne agrikulture, vještačke inteligencije, augmented realnosti i sličnih modernih tehnologija.

To samo nastavak Energoinvestove dugogodišnje prakse da ulaže u obuku mladih novim tehnologijama kroz koju je do sada stipendisano preko 10.000 mladih ljudi, direktno obučeno preko 20.000, a kroz obuke na radu unaprijeđena karijera preko 100.000 ljudi koji su kroz 67 godina postojanja radili u Energoinvestu.

Blum Lab nosi ime Emerika Bluma, osničava Energoinvesta pod čijim je vodstvom napravljen prvi kompjuterski centar u regionu još davne 1966. i prvi kompjuter IRIS 1984.

Energoinvest je pod Blumovim vodstvom napravio najveći dalekovod u SAD, najveću branu u Africi, 164 elektrane, postavio 60.000 km dalekovoda i 7.300 trafostanica, napravio 400 fabrika i mnogih drugih postrojenja od Meksika do Japana, u ukupno 105 zemalja širom svijeta.

I možda kao najljepši poklon Sarajlijama i svoj zadnji životni čin Blum je kao gradonačelnik doveo Olimpijadu ’84-te. Kroz edukaciju i praktične pilot projekte Energoinvest od danas ulazi u domene pametnih gradova i zgrada, kao i obnovljive energije sunca, vjetra i manjih hidroelektrana koje ne mijenjaju prirodu.

Većina ovih radionica će biti otvorena prema talentovanim mladim ljudima i van Energoinvesta. Saradnja sa fakultetima i školama je već počela. Ovaj dan označava jedan novi početak, za Energoinvest, ali što je još važnije za sve mlade Sarajeva.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...