SCOTT ODRŽAO TRIBINU U MOSTARU: Preko Tuđmanovih transkripata dokazali agresiju i udruženi zločinački poduhvat

U Mostaru je danas održana tribina o radu Haškog tribunala, s posebnim akcentom na presudu šestorki takozvane Herceg-Bosne, Jadranku Prliču i ostalima. Na tribini je govorio tužilac Haškog tribunala Kenneth Scott. Po prvi put je javno otkrio kako su istražitelji došli do transkirpata razgovora iz kancelarije Franje Tuđmana. Ti dokazi su, prema Scottovim riječima, bili zlatni.

  • Vijesti

  • 08. Nov. 2017  08. Nov. 2017

  • 7

 

Na samom uvodu, Dženana Karup Druško citirala je završne riječi Kennetha Sotta u predmetu protiv Prlića i ostalih. A onda je uslijedila reakcija Mostaraca, koji su višeminutnim aplauzom pozdravili citirane riječi.

 

Pravda i mir dvije su strane istog novčića, poručio je Scott i dodao da bez pravde nema pravog mira. Radio je na slučajevima koji su procesuirali bosanske Hrvate i kaže da je bilo jako teško prikupiti dokaze.

 

“Kada smo tražili dokumentaciju od Srbije i Hrvatske, osjećali smo se kao da ponekad molimo, možete li nam dati dokumentaciju, jer je više puta nisu dostavljali. Cijenimo dolazak svjedoka u Hag, ne bismo imali slučajeve da oni nisu došli ispričati svoje priče“, rekao je Scott.

 

Iako su ta svjedočenja važna, uslijedilo je pitanje kako ta svjedočanstva povezati sa nalogodavcima i donositeljima odluka, prisjeća se Scott. Što su više dokaza prikupljali, ustanovili su obrazac ponašanja.

 

“To se vidjelo kroz formiranje Herceg Bosne, gdje se formirala hrvatska zajednica, prostor sa kojeg bi muslimani bili protjerivani. Došli smo do zaključka da postoji korelacija Herceg Bosne i Hrvatske, i pravljenja tog prostora koji će biti većinski Hrvati. I bilo je vrlo interesantno. Kada pogledamo mapu samoproglašene Herceg Bosne i pogledamo mapu banovine Hrvatske - bile su skoro iste“, rekao je Scott.  

 

Međunarodni konflikt i UZP su inače dva odvojena pravna koncepta. Ali, što se tiče Herceg Bosne oni su usko povezani, istakao je Scott.

“Morao sam dokazati da je bio međunarodni konflikt. Uz pomoć svjedoka, dokumenata, bili smo u mogućnosti prezentovati dokaze koji su doveli do prvostepene presude, gdje su suci ustanovili da su oružane snage Hrvatske bili direktni učesnici u ratu. Što više čitate, shvatate da je to bio plan, da je to bio poduhvat, udruženi poduhvat, kreirati prostor na kojem su Hrvati većina. Vidjeli smo koliko je bliska bila veza Herceg Bosne i Hrvatske“, rekao je Scott.

 

Prvostepenom presudom je dokazano da je Hrvatska imala potpunu kontrolu nad HB. Hrvatskoj to nije bilo drago čuti, negirali su to, dodaje Scott.

“Kada su hrvatski vojnici dolazili u BiH mijenjali bi oznake HV u oznake HVO i oznake na svojim vozilima. Hrvatska je, sud je ustanovio, okupirala dijelove BiH“, naveo je tužilac.

 

Svih šest čelnika HB proglašeni su krivima za UZP. Scott se, kaže, mnogo puta pitao zašto su morali dokazivati činjenice koje su već bile dokazane u ranijim presudama.

“Moram reći, iako je slučaj Prlić dobio mnogo pažnje, jer kroz njega se nastojalo dokazati učešće Hrvatske, to je već ranije dokazano u slučajevima kao što su Blaškić, Kordić. Ali ipak kada smo došli do slučaja Prlić morali smo nanovo dokazivati učešće Hrvatske. Pored ovih šest, uključen je bio i veliki broj ljudi koji su doprinijeli UZP, uključujući Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Matu Bobana“, rekao je Scott.

 

Najvažniji dokazi bili su transkripti razgovora iz kancelarije Franje Tuđmana.

“Ispostavilo se da je Franjo Tuđman u svojim kancelarijama snimao neke od svojih sastanaka. To predstavlja jak dokaz, kada imate transkripte sastanke Tuđmana i Bobana sa Prlićem. Tako smo dokazali da je Hrvatska bila agresor, učesnik UZP. Dokazali smo da HVO nije branio svoju zemlju, i oborili smo tezu gdje je HVO govorio da su branili BiH, kroz učešće Hrvatske dokazali smo da je ovo bila agresija“, rekao je Scott.

 

Dao je nagovještaj i kako su došli do ovih značajnih dokaza.

“To je naša unutarnja tajna, kako smo dolazili do tih transkripata. Kada je Franjo Tuđman sišao sa vlasti i preminuo, samo ću reći da je Stjepan Mesić bio puno susretljiviji u saradnji sa Tribunalom“, rekao je Scott.

 

Na pitanje da prokomentira izjavu Dragana Čovića da se Hrvatima kroz UZP pokušava nametnuti kolektivna odgovornost za zločine, Scott je dao jasan odgovor.

“Toliko je pogrešnih stvari u Čovićevoj izjavi da ne znam gdje da počnem. Bojim se da je g. Čović loše informiran. I UZP je individualna odgovornost. Postoji nerazumijevanje, namjerno ili ne, da UZP presuđuje ljude za stvari koje je neko drugi uradio, a to nije istina. Prlić i ostali su osuđeni za ono što su oni radili, oni su odlučivali politiku HB i davali zapovijedi šta će se raditi i učestvovali u razgovorima sa Tuđmanom. Oni su to i proveli, tako da ovdje i govorimo o individualnoj odgovornosti“, rekao je Scott.

 

Scott se osvrnuo i na to da je Hrvatska nekoliko puta tražila da bude strana u postupku.

Nekoliko puta u slučaju Prlić, Hrvatska je pokušala da intereveniše, da postane strana u procesu. Hrvatska, neki od članova vodstva u to vrijeme, nisu bili oduševljeni što se  pokušava dokazati da su učesnici međunarodnog sukoba i da se dokazuje da je njihovo vodstvo dio UZP-a. Tako su pokušali da budu dio slučaja, da napadaju ili osporavaju tvrdnje. Suci su našli razloge da ih odbiju, jer nije primjereno da postanu strana u procesu“, rekao je tužilac.

 

Optuženi su tvrdili i da je Stari most bio legitimna vojna meta. Ali su suci u prvostepenoj presudi odlučili drugačije.

“Kada smo pisali optužnicu, odlučili smo da uključimo rušenje Starog mosta. Bilo je jasno da je, na nekom nivou, Armija R BiH koristila most za prelazak. Nismo bili sigurni kako će se suci odlučiti o tome. Rušenje Starog mosta je imalo veliki odjek u svijetu. Suci su prvo rekli bio je legitiman vojni cilj, jer ga je koristila Armija, ali zbog njegove ogromne historijske i kulturne važnosti, bilo je nepotrebno njegovo uništenje. Postoji koncept u oružanom sukobu koji se zove korištenje neprimjerene sile. Ali, kada dođemo do drugostepene presude, pogledajte šta će se desiti“, rekao je Scott.

 

Scott je istakao da su ovo velika suđenja i procesi te posebno istaknu važnu ulogu bh. oficira za vezu Amira Ahmića. Iako je suđenje Prliću trajalo pet godina, tužilaštvo je imalo 296 sati da izloži slučaj. To znači, dva sata po svjedoku, što je inače brzo na suđenjima. Podsjetio je da je Tribunal imao mnogo opstrukcija, od finansiranja do političkih pritisaka.

 

Tribinu su organizirali Centar za mir, Mostarski krug i Univerziet Džemal Bijedić uz podršku kantonalnog ministarstva obrazovnja.

 

Prije početka tribine, tužiocu Kennethu Scottu ručena je nagrada Mostar Peace Connection, mostarskog Centra za mir. Nagradu tužiocu Scotu je uručio direktor Centra Safet Oručević.

 

(vijesti.ba / SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...