ČULI STE ZA BEČKI VALCER I BEČKU ŠKOLU, NO JESTE LI PROBALI BEČKE KOCKE: Poklanjamo jednostavni recept koji mogu napraviti i amateri!?

Jednostavan, preukusan čokoladni kolač preuzeli smo s portala OblizniPrste.si

  • Gastro

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

  • 0

 

Sastojci

 

Tijesto

 

6 jaja odvojiti žutanjke, a od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg

6 vrhom punih velikih žlica kristal šećera

3 vrhom pune velike žlice oštrog brašna

3 vrhom pune velike žlice gorkog kakaoa

1 vrećica praška za pecivo

1 dl ulja

1 dl mlijeka

 

Krema

 

400g gorke čokolade

5 dl slatkog vrhnja

Žličica običnog ulja kojim se kuharskim kistom premaže papir za pečenje, jer se tijesto izuzetno lijepi za podlogu.

 

Priprema

 

Pomiješajte brašno s kakaom i praškom za pecivo.

U drugoj posudi pjenasto umutiti žutanjke s šećerom da se volumen udvostruči. Dodati ulje i mlijeko.

 

Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg.

U smjesu žutanjaka naimjence dodavati brašno s kakaom, te čvrst snijeg od bjelanjaka.

 

Smjesu koja je gusta poput tekućeg meda, izliti na papir za pečenje koje ste dodatno premazali žličicom ulja. Peći na 180C oko 20 minuta, dok ne dobjei smeđu koricu.

Dok se kolač peče, zagrijte vrhnje i u njemu otopiti čokoladu. Nek ne zavrije.

 

Vruću kremu prelijte preko vrućeg kolača. Neka se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga ostaviti 12 sati u hladnjaku.

 

Ohlađeno rezati u obliku kocki, trokuta, krugova.

 

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...