KRIMINAL OTKRILI REVIZORI: Novac dijelio moler Enes Maslo!

"Ne može se utvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardevera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Osterreichische Staatsdruckerei GmbH iz Beča u vrijednosti od 2.155 000 KM proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač. Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama", ističu revizori.

  • Vijesti

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

  • 2

Postupajući po revizorskom izvještaju koji se sačinjen od Ureda za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje sumnje da su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, napravili štetan ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH.

Oni su sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM, a za koji iznos je oštećen budžet Federacije BiH.

U revizorskom izvještaju stoji da je utvrđeno da je FUP tokom 2013. godine prekršio Zakon o javnim nabavkama čiji je cilj transparentno trošenje novca iz budžeta.

"Ne može se utvrditi da je izbor dobavljača i zaključivanje Ugovora o nabavci softvera i hardevera za sistem Matičnog registra Jedinstvenog centralnog registra FBiH sa Osterreichische Staatsdruckerei GmbH iz Beča u vrijednosti od 2.155 000 KM proveden na transparentan način, da je izabran najbolji i najpovoljniji ponuđač. Nabavka je provedena bez primjene Zakona o javnim nabavkama", ističu revizori u izvještaju i dodaju.

"Nije postignuta najbolja vrijednost za uložena budžetska sredstva. Takođe, ne može se opravdati utrošak dijela sredstava za realizaciju projekta uspostave Jedinstvenog registra FBiH u 2013. godini, koji je vršen na osnovu izvršenih izmjena budžeta projekta, obzirom da na isti nije data saglasnost Vlade FBiH,”napisali su federalni revizori.

Također su u istom izvještaju naveli da se ne može potvrditi opravdanost zaključivanje ugovora sa JP "Službeni list" za štampanje i distribuciju matičnih knjiga i obrazaca izvoda iz matičnih knjiga, kojem je uplaćen avans od 300.000 KM.

Nezvanično saznajemo da je Enes Maslo moler, preko kojeg je navodno razdijeljena protivpravno stečena korist.

Uhapšeni se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, davanje dara ili drugog oblika koristi, primanje dara ili drugog oblika koristi, te za krivotvorenje službene isprave.

Također, saznajemo da će svi uhapšeni nakon obrade u Tužilaštvu BiH, biti pušteni da se brane sa slobode.

(S.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...