FRLJOKA OTKRIVA; BHRT TRAŽI OD NADLEŽNIH: "Srušite ponovo Stari most, kako bismo napravili profesionalni snimak tog barbarizma!"

Karamehmedović u pismu podsjeća da je Stari Most na listi UNESCO-ve kulturne baštine, zbog čega njegovo rušenje mora biti snimljeno "po najvišim međunarodnim tehnološkim standardima, koji podrazumijevaju vrhunski zvuk, svjetlo, kadriranje, montiranje"

  • Frljoka

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

Poslovodstvo BHRT-a, kako saznaje "Frljoka", obratilo se danas na više adresa, institucija Bosne i Hercegovine i Federacije BiH sa zahtjevom da se upriliči ponovno rušenje Starog mosta u Mostaru, srušenog 9. novembra davne 1993. "zbog potreba adekvatnog televizijskog snimanja i dokumentiranja".

Kako se navodi u pismu, koje je potpisao Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, a koje je upućeno Ministarstvu odbrane BiH, Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH, Gradskoj upravi Mostara, te Civilnoj zaštiti Federacije BH "snimke rušenja Starog mosta, koje se već dvije i po decenije koriste, su amaterske, tehnički loše, dramaturški predvidljive i neuvjerljve, pa kao takve ne zadovoljavaju visoke profesionalne standarde koje državni javni servis održava i promovira".

Karamehmedović u pismu podsjeća da je Stari Most na listi UNESCO-ve kulturne baštine, zbog čega njegovo rušenje mora biti snimljeno "po najvišim međunarodnim tehnološkim standardima, koji podrazumijevaju vrhunski zvuk, svjetlo, kadriranje, montiranje".

Menadžment BHT-a napominje da je već u pregovorima sa najuglednijim svjetskim sineastima, poput veterana sedme umjetnosti Veljka Bulajića, čiji su snimci rušenja mosta na Neretvi kod Jablanice svojevremeno bili u najužoj konkurenciji za „Oscara“.

"Bulajićevi snimci rušenja mosta bili su toliko impresivni i uvjerljivi da nikom nije padalo na pamet da ga do

danas obnovi", navodi se u pismu.

Javni servis podsjeća da se približava dan izricanja presude u Tribunalu u Haagu, optuženima za rušenje Starog mosta iz 1993., "te smatramo da bi profesionalnim televizijskim snimcima ponovnog rušenja tog arhitektonskog dragulja domaćoj i svjetskoj javnosti najbolje približili kakav su kulturocid počinili njegovi rušitelji 9. novembra 1993.", kaže se u pismu Javnog servisa kojeg "Frljoka" nema u posjedu.

NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...