MIJENJA SE ZAKON O TRANSPLANTACIJI: Porodica može staviti „veto“ na doniranje organa

Dom naroda Federalnog parlamenta jednoglasno je danas na vanrednoj sjednici prihvatio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Zakon koji je predložila Federalna vlada, stupiće na snagu ako ga u istom tekstu odobri i Predstavnički dom.

  • Društvo

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

  • 0

Njime je propisan tzv. pretpostavljeni pristanak donora za presađivanje njegovih organa i tkiva nakon smrti radi medicinskog liječenja druge osobe, što u praksi može značiti i radi hitnog spašavanja nečijeg života.

Pretpostavljeni pristanak, na osnovu prijedloga novog zakona, podrazumijeva da se umrla osoba nije za života pismenom izjavom usprotivila darivanju njenih organa nakon smrti.

Novim zakonom je također propisano da, i pored pretpostavljenog pristanka donora, saglasnost za transplantaciju medicinarima daje najuža porodica umrlog, prvenstveno bračni ili vanbračni drug ako ga je imao. Ako nije, pristanak daju roditelji, a ako umrli nije imao ni njih u trenutku svoje smrti, saglasnost daju djeca. U slučaju da nije imao djece, pristanak daju braća ili sestre.

Iako je prijedlog novog zakona prihvaćen jednoglasno, pojedini delegati Doma naroda, prvenstveno Peđa Kojović, zamjerio je predlagaču da je zanemario volju donora koji za života svjesno izriče da želi darivati organe nakon smrti.

“Njegova volja neće biti ispoštovana posthumno, ako se članovi porodice usprotive transplantaciji, što im zakon dozvoljava”, rekao je Kojović.

Iz Federalne vlade, odnosno Ministarstva zdravstva odgovorili su da su rješenja u zakonu, koja se odnose na pretpostavljeni pristanak i volju porodice, bazirana najviše na temelju centralne javne rasprave, provedene dok je tekst bio u nacrtu, maja ove godine, u kojoj su učestvovali članovi Udruženja dijaliznih pacijenata, ljekari, članovi Vlade, Parlamenta i svi drugi relevantni faktori.

Novi zakon propisuje da punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje može za života pismeno izjaviti da ne želi darivati organe nakon smrti. Predviđena je i uspostava registra takvih osoba, koji će biti uspostavljen u relevantnoj instituciji. Izjava o nedarivanju organa može se za života promijeniti u svakom trenutku, propisano je također.

Usvojene izmjene Zakona o upravljanju otpadom

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je usvojio i izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom u FBiH, kojim se utvrđuju posebne kategorije u koje spada i ambalažni otpad, otpadna ulja, akumulatori.

“Izmjenama i dopunama precizira se inspekcijska nadležnost okolišne i tržišne inspekcije, što do sada nije bio slučaj. Izvršeno je usklađivanje sa Zakonom o inspekcijama FBiH jer se za oblast inspekcijskih poslova pored postojećih inspektora zaštite okoliša i tržišno, turističko-ugostiteljskim inspektorima utvrđuje nadležnost u oblasti inspekcijskog nadzora u vezi Zakona o upravljanju otpadom”, izjavila je za Fenu federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo nakon usvajanja zakona.

Izmjenama su postojeće kaznene odredbe pooštrene tako što je propisan raspon novčane kazne za prekršaj i za ponovljeni prekršaj. Na ovaj način, ističe Đapo, želi se povećati specijalna prevencija i to tako što se više kažnjava za ponovljeno djelo.

Visina kazne za pravne osobe umjesto dosadašnjih do 10.000 KM mijenja se kaznom do 100.000 KM, a kazna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao maksimalna kazna se umjesto 2.000 KM mIjenja se kaznom do 10.000 KM.

Također, i kazna za fizičke osobe se mIjenja kaznom od 1.500 KM sa kaznom do 5.000 KM.

(SB / Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...