LIJEVO BLAMIRANJE: SDP BiH obilježio Oktobarsku revoluciju i pokazao nepoznavanje elementarnih historijskih činjenica!

Da SDP učestalo obilježava i njeguje antifašističku borbu na prostoru Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije i slavi njene prvake, nešto je na što smo od ove stranke navikli i što šira javnost odobrava, s obzirom da je Titov antifašistički pokret u datim historijskim okolnostima bio jedina istinska antifašistička snaga i najbolje rješenje za BiH.

  • Mini market

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

  • 0

No, drugovi iz SDP-a odlučili su otići i korak dalje i na svojoj službenoj FB stranici obilježiti i 100. godišnjicu boljševičke Oktobarske revolucije, pritom pokazujući i zavidno neznanje iz historije. 

 

Kao što možete vidjeit na priloženom posteru, SDP navodi da je Oktobarska revolucija dovela do rušenja Ruskog Carstva. Iako mnogi neupućeni upravo to misle, Oktobarska revolucija nije dovela do ukidanja Ruskog carstva koje je srušeno u Februarskoj revoluciji iste 1917. godine, nego do ukidanja Ruske republike koja je nakon nje uspostavljena. Naime, nakon što su revolucionari tokom marta te godine (po našem gregorijanskom kalendaru), sastavljeni od različitih ljevičarskih frakcija zauzeli Admiralitet, Zimski dvorac i Petrovpavlovsku tvrđavu, uhapšeni su posljednji članovi carske ruske vlade. Vladavinu je car povjerio bratu Mihajlu, ali je i on abdicirao, što su učinili i ostali članovi carske porodice. Tako je poslije četiri stoljeća završeno carsko razdoblje u historije Rusije. Privremena vlada imala je vlast, s Aleksandrom Fjodorovičem Kerenskim kao umjerenim ljevičarom i najutjecajnijim članom, ali je stanje sve više išlo na ruku radikalnim boljševicima, koji su pod svaku cijenu željeni na  vlast.

alt

Septembra 1917. god. njihov vođa, Vladimir Iljič Uljanov Lenjin razradio je plan ustanka i metode osvajanja vlasti.  Kako je veći dio vojske bio pod boljševičkom vlašću, dana 7. novembra (25. listopada po starom kalendaru – oktobarska revolucija) počela je pobuna. Naoružani ustanici krenuli u akciju još u zoru i zauzeli najvažnije dijelove Petrograda, tadašnje ruske prijestolnice. Otpora nije bilo, pa je grad već ujutro bio u rukama boljševika, Vlada je još uvijek držala Zimski dvorac. Kerenski je uzalud pokušavao preći u protunapad jer jedinice nisu izvršavale njegova naređenja. Na taj način, odlično pripremljeni ustanak donio je brzu pobjedu, praktično bez jednog pucnja. Tako je počela historija komunizma u svjetskoj civilizaciji. Ostvarena je silom, a ne voljom naroda i bila je zapravo prije klasični državni udar nego revolucija.

S obzirom da je Oktobarska revolucija zapravo predstavljala rušenje umjereno lijeve vlade u Rusiji, SDP BiH koji se izdaje za socijaldemokratsku stranku na ovaj način zapravo obilježava i slavi rušenje ruskih socijaldemokrata od strane komunista!

Ne treba ni spominjati da je sporna, također, i tvrdnja kako je Oktobarska revolucija dovela do "uticaja na bolji položaj radnika, ne samo u SSSR-u, nego i u ostalim dijelovima svijeta". Ova tvrdnja je prilično degunantna, s obzirom da ono što je uslijedilo ubrzo nakon Oktobarske revolucije u kojoj je uspostavljena komunistička diktatura bio dolazak Staljina na vlast, pod čijom će vlašću će doslovno stotine hiljada radnika biti ubijeni i završiti u gulazima. 

 

I dok je komunistička diktatura u SSSR-u skončala u društvenom i ekonomskom rasulu, za to vrijeme su se od boljševika odbačene i prezrene socijaldemokratske stranke širom Evrope kroz demokratski sistem borile i izborile za bolji položaj radnika.

Stoga je prilično apsurdno da SDP koji se izdaje za socijaldemokratsku stranku (pri čemu je jednako bitno i ovo "socijal" i "demokratska") i predstavlja jednu od najjačih političkih stranaka u BiH, najprije demonstrira sramotno nepoznavanje elementarnih historijskih činjenica, a onda ulazi i na škakljiv teren veličanja poražene i od demokratskih institucija Evrope osuđene ideologije komunizma.

 

(D.H.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...