NESTVARNO JE ŠTA GOVORI PLENKOVIĆ: Upitno snabdijevanje plinom, postoje dva scenarija i oba su loša...

U nadolazećim zimskim danima građani FBiH bi se mogli suočiti sa ozbiljnim problemima snabdijevanja prirodnim plinom; razlozi, sporni protokol koji je Hrvatska potpisala sa RS i najavljene izmjene cijena transporta gasa kroz Srbiju

  • Društvo

  • 09. Nov. 2017  09. Nov. 2017

  • 1

Snabdijevanje plinom FBiH moglo bi biti upitno ili plina će biti, ali će cijene biti enormno visoke - ovo su za sada dva izgledna scenarija s kojim bi se mogli suočiti građani FBiH u zimskim danima.

 

"Desit će nam se tu gore zatvorena granica, ovamo ćemo imati problem na ulazu u BiH zbog starosti plinovoda, nemate južnu interkonekciju koja nije završena, i uzmite negdje od 600.000 do milion ljudi koji potencijalno mogu ostati bez gasa", poručuje Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

 

Hrvatska ne odustaje od protokola koji je potpisala sa entitetom RS, a kojim bi se Rafinerija Brod snabdijevala plinom preko produktovoda. Ovaj dogovor ugrožava izgradnju plinovoda Brod-Zenica koji bez Rafinerije Brod nije isplativo graditi i dovodi u pitanje sigurno grijanje Zenice i Sarajeva u budućnosti.

 

Da li na ovaj način Hrvatska krši zakon, premijer Hrvatske Andrej Plenković smatra da ne.

 

"Nije riječ o klasičnom međunarodnom ugovoru, nego o protokolu koji se može kvalifikovati kao međunarodni ugovor, dakle nijansa ispod ugovora što nije nebitno", tvrdi Plenković.

 

"Znači, nisam se okupao skroz, nego do pola. Nestvarno je šta on govori", objašnjava Almir Bečarević, savjetnik direktora BH-Gasa.

 

U Vijeću ministara BiH ne vide razlog da se ovaj problem neriješi u duhu prijateljskih odnosa.

 

"Potpisivanje ovog sporazuma je bilo potpuno nepotrebno, stvorilo je državnu priču, jer dvije kompanije su mogle da se dogovore o snadbijevanju, Hrvatska da nas obavijesti da se to desilo i ne bi bilo izdizanja na ovaj nivo", kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Ukoliko protokol ostane na snazi, iz RS su poručili da s plinovodom neće ići prema FBiH. I to je jedan pravac snabdijevanja koji FBiH ima, drugi je preko Srbije, koja je najavila povećanje troškova transporta gasa.

 

Sa dosadašnjih 3,5 miliona dolara, do 2019. ti troškovi će narasti na 10 miliona.

 

Sporne su i količine koje dolaze iz ovog pravca, "jedan miliona kubika gasa dnevno", kažu iz BH-Gasa, "nije ni približno dovoljno za sigurno snabdijevanje".

 

I sa jednim i drugim scenarijem, znači, da bi plina moglo biti, ali uz mnogo veće cijene. Ili da ga neće biti dovoljno.

 

(SB/N1)

 

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...