BOLJE NEGO JE IKO OČEKIVAO: BiH će godinu završiti s 10 milijardi izvoza!

Sada je posve izvjesno da će BiH ovu godinu, prvi put nakon rata, okončati s izvozom koji je veći od 10 milijardi KM. Budući da je u prvih 9 mjeseci ove godine izvoz premašio 8,3 milijarde KM, realna je procjena da će do kraja godine debelo premašiti 10 milijardi KM.

  • Ekonomija

  • 11. Nov. 2017  11. Nov. 2017

  • 0

 

Zabilježen je porast izvoza u odnosu na isti period prethodne godine za 16,79 posto i iznosi 8,334 milijarde KM, dok je uvoz takođe porastao za 13,96 posto i iznosi 13,535 milijardi KM, saopćili su iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK).

 

Momir Tošić, direktor sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH, iznio je podatak prema kojem izvoz u ovoj godini snažno raste po stopi od skoro 17 posto.

 

Belma Hasić iz sektora za makroekonomski sistem VTK, predstavila je rezultate vanjskotrgovinske razmjene BiH za period od 1. januara do 30. septembra 2017. godine. Istakla je da je vanjskotrgovinski deficit BiH iznosi  5,2 milijarde KM.

 

"BiH je u trećem kvartalu 2017. godine ostvarila izvoz u vrijednosti 8,33 milijarde KM, te je ostvareno povećanje od 16,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz u BiH u trećem kvartalu iznosi 13,53 milijarde KM što je više za 13,96 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovakve promjene rezultirale se pokrivenošću od 61,6 posto, što je više u odnosu na treći kvartal prošle godine za 1,5 posto.

 

Kazala je i da je najveći procentualni porast izvoza u odnosu na prošlu godinu ostvaren u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku. Kod uvoza najveći procenat porasta zabilježen je iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske.

 

"Najveću pokrivenost uvoza izvozom ostvarujemo sa Austrijom i Njemačkom. Najmanju pokrivenost uvoza izvozom, od samo 8,5 posto, ostvarujemo sa Kinom. Preko 55 posto procenata u ukupnom izvozu i preko 57 posto procenata u ukupnom uvozu u BiH učestvuju Hrvatska, Srbija, Njemačka, Italija i Slovenija.

 

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH je Evropska unija. Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 5,92 milijardi KM, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 9,17 milijardi KM", navela je Hasić.

 

Prema njenim riječima, nakon EU zemlje CEFTA su naš najveći vanjskotrgovinski partner. Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri BiH iz takozvanih 'trećih zemalja' su Turska i Rusija.

 

U devet mjeseci 2017. godine obim razmjene sa Turskom iznosio je 760 miliona KM. Izvoz je iznosio preko 292 miliona i veći je za 13,73 posto u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz iz Turske je povećan za 7,19 posto i iznosio je 467 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 62,6 posto. Na tursko tržište iz BiH se najviše izvozilo suncokretovo ulje vrijednosti 96,95 miliona KM, zatim slijede brašno od pšenice (39,4 miliona) i goveđe meso (22,91 milion KM). Najviše su se uvozili kostimi, kompleti, jakne, sakoi... (13,45 miliona KM) i majice (13,08 miliona).

 

Amila Šehić iz sektora za makroekonomski sistem VTK analizirala je rezultate vanjskotrgovinske razmjene u sektoru agroindustrije.

 

“Rusija je naše perspektivno tržište. Prema Rusiji je povećan izvoz voća i povrća. Do sada je izvezeno 58,6 miliona u 2017. godini i očekuje se rekordan izvoz koji će uskoro premašiti 60 miliona. Uskoro očekujemo izlazak na rusko tržište mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla. Turska je jako perspektivno tržište za agroindustriju. Vanjskotrgovinska razmjena agroindustrijskog sektora sa Turskom je rezultirala suficitom. U Tursku najviše izvozimo ulje od suncokreta i ostvaren je rekordan izvoz od 96 miliona KM, na drugom mjestu je brašno, a na trećem goveđe meso", rekla je Šehić.

 

Naglasila je da se od izvoza goveđeg mesa ove godine više očekivalo. Iako je kvota iznosila 6.000 tona do sada je izvezeno 3.700 tona. No, bila je privremena zabrana izvoza u Tursku i to je razlog, ali se očekuje da će se do kraja godine izvoz goveđeg mesa približiti dozvoljenoj kvoti.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...