IZVJEŠTAJ MMF-a U CENTRALNOJ BANCI: Evropa bilježi snažan ekonomski rast, isto se očekuje i od BiH

U prostorijama Centralne banke BiH u Sarajevu danas je upriličena prezentacija izvještaja MMF-a pod nazivom“ Regionalne ekonomske perspektive za jesen 2017. godine – Evropa”. U njemu stoji da je ekonomski rast na kontinentu vrlo snažan i da je ovo prva godina u kojoj su to odnosi na sve evropske zemlje.

  • Ekonomija

  • 13. Nov. 2017  13. Nov. 2017

  • 0

Predstavljanje izvještaja o ekonomskim kretanjima u Evropi prvi put je održano u nekoj od država koja nije članica Evropske unije (EU).

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je kazao da je to za našu zemlju velika čast.

“Ekonomski rast u eurozoni dobija na snazi i očekujemo da će situacija i za nas iz centralnih banaka i u 2018. godini ostati stabilna. Što se tiče BiH, očekuje se nastavak oporavka i ekonomskog rasta putem stroge primjene aranžmana Valutnog odbora”, kazao je Softić u uvodnom obraćanju.

Naglasio je da je za BiH bitno da se zadrži rast u srednjem roku.

“EU je naš veliki partner, bh. dijaspora šalje doznake što je gotovo 12 posto GDP-a godišnje. To su veoma snažne ekonomske veze koje trebaju biti sagledane zajedno sa dijasporom”, naveo je Softić.

Softić je rekao da je bankarski sistem u BiH snažan i stabilan, te da ima dovoljno kapitala i aktivnosti. Naveo je da je postignut napredak u 2015. godini u smislu usvajanja novih zakona u sektoru bankarstva, što je dovelo BiH bliže evropskim standardima, napominjući da se još mnogo toga mora uraditi.

Guverner CBBiH je kazao da je stopa nekvalitetnih zajmova više od 11 posto, te da je potrebno usvajanje novih zakona o stečaju na nivou entiteta i jačanje režima za rješavanje nekvalitetnih zajmova. Takođe, kako je dodao, neophodno je unaprijediti ambijent koji će omogućiti da se poveća nivo direktnih stranih ulaganja, postigne jača stopa rasta i smanji nezaposlenost.

Decressin: Želimo vidjeti jači ekonomski rast u BiH

Zamjenik direktora MMF-a za Evropu Jorg Decressin rekao je kako očekuje da će snažan rast u Evropi, srednjoročno, biti nastavljen.

“Naravno, postoje određeni rizici i u kratkom roku može biti nekih iznenađenja koja su naizgled pozitivna, naime, rast može biti jači nego što je očekivano. U srednjem roku očekujemo i neka negativna iznanađenja koja su moguća, poput određenih geopolitičkih rizika i određenog razvoja događaja na finansijskim tržištima”, izjavio je nakon prezentacije Jorg Decressin.

Ono što je sada izazov, prema njegovim riječima, jeste kako izgraditi dovoljno fiskalnog prostora za manevrisanje i smanjenje fiskalnih deficita. Također, naglasio je Decressin, to je prilika da se provedu određene strukturalne reforme koje će također osigurati poticaj daljnjem rastu.

“Ono što vidimo kao izazov u srednjem roku jeste unapređenje upravljanja, dakle, javne uprave, a posebno u pogledu pravosuđa. Razlog za to je što je dobro upravljanje, a posebno dobro i efikasno pravosuđe, u temelju svih ekonomskih aktivnosti i nešto što osigurava rast”, naglasio je Decressin dodajući da i što se tiče BiH ostaju ovi izazovi unapređenja upravljanja, rada institucija, a posebno pravosuđa da bi BiH bila u stanju da jače krene na svom putu ka EU.

Decressin je ukratko prokomentarisao program koji BiH u ovom trenutku ima sa MMF-om.

“Naš program, odnosno ono što mi želimo vidjeti u programu sa BiH jeste jači rast. Sa novim akcizama moguće je da se oslobodi velika količina finansiranja koja je neophodna za izgradnju infrastrukture”, izjavio je Decressin, dodajući da izgradnja infrastrukture može doprinijeti većem broju radnih mjesta, prihoda za ljude i boljem sveukuponom ekonomskom rastu u BiH.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...