NOVALIĆ UOČI „DANA METALACA“: „30 miliona KM profita od namjenske industrije vraćeno firmama za daljnji razvoj“

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je metalska industrija jedan od najvažnijih sektora privrede zbog tradicionalnog naslijeđa i resursa koje posjedujemo, te da su glavni stubovi na kojima počiva njeno dugogodišnje liderstvo proizvodnja metala, te automobilska i namjenska industrija.

  • Ekonomija

  • 14. Nov. 2017  14. Nov. 2017

  • 0

Novalić je na manifestaciji pod nazivom 'Info dan metalaca 2017'' koja je upriličena u Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu dodao da automobilska industrija prednjači po svojim rezultatima i zbog stalnog rasta automobilske industrije na Zapadu, te da je i namjenska industrija u stalnom porastu.

 

"Jedan od razloga jeste i taj što smo stabilizirali poslovanje kompanija u namjenskoj industriji, a oko 30 miliona KM koliko iznosi profit namjenske industrije, vraćen je ponovo firmama za njihov dalji rad i razvoj", istakao je Novalić.

 

Govoreći o izazovima, Novalić je naglasio da je ovo jedna od industrija koja mora pratiti tehnološka dostignuća. Kada je riječ o radnoj snazi i specifičnim obukama u metalskoj industriji, kako je dodao, tu postoji izazov kako da se održi, unaprijedi i zadrži taj proizvodni kadar.

 

"Naime, taj obučeni kadar nije takav izašao iz škola, nego su firme u skladu sa svojim obukama osposobile potreban kadar koji moramo zadržati. Također, trebamo održati i nivo tehnologija s obzirom na svakodnevni napredak i u toj oblasti", kazao je Novalić.

 

Naglasio je pozitivne rezultate koje namjenska industrija ostvaaruje u poslovanju, izvozu i zapošljavanju, ali i u smislu sigurnosti države. "Čestitam 15. novembar, Dan metalaca, svim metalcima i svima drugima koji shvataju važnost te branše", zaključio je Novalić.

 

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je značaj i ulogu ovog sektora u ukupnoj prerađivačkoj industriji i izvozu.

 

"Radi se o proizvodima visokog stepena finalizacije koji uključuje ekspertize i stručni rad. Privredna komora FBiH nakon ovakvih skupova očekuje parametre koje će koristiti za istraživanje tržišta i pronalaženje partnera za svoje članice", naveo je Jašarspahić.    

 

Direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević je kazao da je nastavljen trend blagog rasta u metalskoj industriji BiH. Povećan je broj radnika u odnosu na prošlu godinu, veći je broj firmi koje rade u ovoj branši, kao i ostvareni izvoz.

 

"Metalska industrija i u svijetu bilježi rast, povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove mi očekujemo da i narednih godina, ukoliko budemo tehnološki i kadrovski pratili razvoj metalske industrije, možemo održati korak sa velikim svjetskim proizvođačima", naveo je Mališević.  

 

Dodao je da u ovoj industrijskoj grani postoji i određeni broj firmi koje se u svom poslovanju suočavaju sa problemima, te da vlast treba učiniti dodatni napor kreirajući zakonsku regulativu koja može stvoriti konkuretna preduzeća i uz to da pomogne i firmama koje dobro posluju da još bolje rade i nastave trendove rasta.

 

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić je kazao da ovo ministarstvo prije svega radi na poboljšanju regulatornog okvira i da su u toku aktivnosti sa Svjetskom bankom na izradi zakona o poticaju male privrede, gdje bi vjerovatno metalski sektor, koji ima možda najveći razvoj i izvozne šanse, imao poseban tretman.

 

"Nastojat ćemo kroz taj regulatorni okvir da stvorimo pretpostavke za još brži razvoj metalskog sektora koji i sada čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30 hiljada zaposlenih. Istovremeno, imamo i druge vidove podrške, odnosno grant šeme gdje potičemo jačanje konkurentnosti i izvoza u čemu upravo metaloprerada predstavlja jedan od prioriteta. Drugi dio se tiče saradnje sa Razvojnom bankom FBiH gdje godišnje oko šest miliona KM dajemo po povoljnim kreditnim uslovima, a čime se stimuliše nabavka mašina i ulaganje u proizvodnju", kazao je Zukić.

 

Privredno društvo Igman Konjic, kako je kazao direktor Džahid Muratbegović, primilo je u prethodnom periodu novih stotinjak radnika, a nova zapošljavanja moguća su i do kraja godine.

 

"Privodimo kraju 2017 godinu i cilj nam je da bude bolje od prošle godine. Mislim da će biti tu negdje, znači prihod je trocifren, a profit je dvocifren. Sasvim smo zadovoljni, danas na posao dolazi 1.170 radnika", kazao je Muratbegović, dodajući da očekuje da će ova godina biti pozitivna i za druge kompanije u namjenskoj industriji u FBiH.

 

Osim Info dana metalaca u PKFBiH danas će biti održan i okrugli sto koji će biti prilika da se neposredno pred Dan metalaca, 15. novembar, prikažu mogućnosti, ali i izazovi sa kojima se susreću firme u ovoj branši.

 

(SB / Fena)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...