KOME JE I ZAŠTO SPORNA GRANICA NA DRINI: Ugovor o granici parafiran je još 2002. godine, no nikada nije ratificiran zbog neprihvatljivih zahtjeva Srbije!

Zamjenik predsjednika državne Komisije za granicu BiH Željko Obradović tvrdi da za BiH uopće nije sporna granica na Drini, nego je sporna za Srbiju koja traži da se granica pomjeri u dubinu teritorije BiH kako bi oba akumulaciona jezera pripala Srbiji.

  • Društvo

  • 14. Nov. 2017  14. Nov. 2017

  • 2

„Iako su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Republike Srpske Milorad Dodik najavili da će do kraja godine biti riješeno pitanje granice između Srbije i BiH, zvanično Sarajevo tvrdi da i dalje ostaje sporno 40 kilometara kvadratnih graničnog pojasa“, tvrdio je prije desetak dana beogradski „Informer“, koji je pod čvrstom kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Informer piše kako je „poznato da Bošnjaci hoće da po svaku cijenu prisvoje dio hidroelektrane "Bajina Bašta". Za njih je ključno da dobiju pola tog objekta. Dobri poznavaoci prilika tvrde da je Izetbegović zapravo bacio oko na hidroelektranu, koja se manjim dijelom nalazi na teritoriji BiH, a od koje korist, po mišljenju Sarajeva, ima samo Srbija."

Politikolog Anđelko Kozomara tvrdi da zbog HE "Bajina Bašta" nije realno očekivati da se problem granica riješi do kraja godine.

- Poznato je da Bošnjaci hoće da po svaku cenu prisvoje deo hidroelektrane "Bajina Bašta". To je za njih ključno pitanje i zato neće nikakvu razmenu teritorije jer smatraju da su oštećeni ako ne dobiju pola elektrane. Zbog toga sumnjam da će ovo pitanje biti rešeno do kraja godine, jer sa Bošnjacima nema i ne može biti nikakvog dogovora! - navodi Kozomara i dodaje da Sarajevu odgovara da situacija stalno bude dramatična i da se oni prikažu kao žrtve.

Vučićev Informer također piše da je granica Republike Srpske i Srbije (sic!) duga 335 kilometara, a da su „prema tumačenju Sarajeva, najsporniji dijelovi na Drini kod Zvornika, odnosno Bajine Bašte“, što je notorna neistina jer je općepoznato da u tom dijelu granica nije sporna za BiH nego za Srbiju. BiH naime traži da granica ide sredinom rijeke Drine dok Srbija traži da se granica pomjeri prema BiH kako bi oba akumulaciona jezera pripala Srbiji.

Da je baš o tome riječ, potvrdio je i zamjenik predsjednika državne Komisije za granicu BiH Željko Obradović koji je jučer izjavio da su razgovori o razgraničenju između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije započeti tokom 2000. godine i da su okončani u maju 2002. na sastanku u Banjoj Luci kada je parafiran Ugovor o granici.

„Međutim, kolege iz Republike Srbije nisu pristali potpisati i dogovorene listove karte 1.25000 sa ucrtanom identificiranom granicom, nego su tražili da se istovremeno izvrši korekcija granične crte na četiri lokacije i to: područje HE Zvornik, područje HE Bajina Bašta, područje pruge Beograd-Bar i područje općina Priboj i Rudo“, rekao je Obradović.

Obradović je također rekao da bh. Komisija za granice nema nikakav prijedlog za razmjenu teritorija i da se bh. stav temleji na stavu Vijeća ministara BiH iz 2004. godine, a to je da se prvo identificira i ratificira granična crta između dviju država, a tek potom se može prići razgovorima o mogućim korekcijama.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...