PROFESOR LAGUMDŽIJA PAO NA POPRAVNI: Za prolaznu ocjenu bi trebao odgovoriti na ovih 5 pitanja

Bivši predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija bio je gost emisije Novi dan na N1, gdje je komentarisao hapšenje osumnjičenih iz akcije "Registar".

  • Mini market

  • 15. Nov. 2017  15. Nov. 2017

  • 2

Podsjećamo, protekle sedmice uhapšeni su Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i Enes Maslo, a nakon hapšenja su pušteni iz pritvora bez mjera zabrane. Tužilaštvo BiH ih tereti za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca i krivotvorenje službene isprave prilikom nabavke Informacionog sistema za pohranjivanje i obezbjeđivanje matičnih podataka građana Federacije BiH.

"To je bila pokazna vježba jednog šireg političkog obračuna i montiranih procesa koji su trenutno u toku. Uzmite samo taj konkretan slučaj. Radi se o ljudima koji su ozbiljni ljudi", doslovno je rekao Lagumdžija u tv monologu na N1. Međutim nije stao na tome, nego je i naglasio da se radi o akciji koja je koordinirana iz dijela vrha SDA, te je čak spomenuo da se radi o kreiranju „kriminalizirane paradržave“.

"Radi se o ljudima koji umjesto da vode državu, zbog izostanka rezultata, žele da sruše i ocrne SDP ljude koji su simbol promjena. Zloupotrebljavajući tužilaštvo i upravu policije da kreiraju klasične političke procese, montiraju ljudima, ne bi li se svi mi sveli u njihovo blato. Oni znaju da oktobar naredne godine neće proći kako su mislili. Kreirajući svojevrsnu kriminaliziranu paradržavu žele da pripreme teren za oktobar - gdje su svi isti i da svedu i najuglednije ljude u svoje blato", naveo je Lagumdžija.

O ozbiljnosti ove izjave vjerovatno svjedoči činjenica da se ni sam Milorad Dodik do sada nije usuđivao otići tako daleko da institucije ove države, u prvom redu policiju i tužilaštvo, optuži da su dio „kriminalizirane paradržave“.

Lagumdžijina odbrana nije bila osobito uvjerljiva a ni originalna jer svi ovdašnji akteri kriminalnih afera u pravilu tvrde da su žrtve montiranog procesa.

S obzirom da su posljednja hapšenja očito izazvala golemu nervozu i bijes kod bivšeg predsjednika SDP-a, zbog čega ne preza ni od nazivanja državnih institucija „kriminalnom paradržavom“ a hapšenja u akciji „Registar“ proglašava montiranim obračunom s političkom pozadinom, bez navođenja bilo kakvih konkretnih argumenata u njihovu odbranu, očekujemo da prof. dr. Zlatko Lagumdžija ponudi nešto uvjerljiviju argumentaciju. Za početak, pozivamo ga da na popravnom ispitu odgovori na sljedećih pet pitanja koja se tiču njegovog mandata na čelu države, u periodu od 2010. – 2014.:

1. Da li je tačno da je tokom Vašeg mandata 2010. -2014. Elektroprivreda BiH na čelu s Vašim najbližim saradnikom, Elvedinom Grabovicom, prodala struju Elektroprivredi HZHB u iznosu od 176 miliona KM, a da je posrednik u tom poslu bila firma „Rudnap“ u vlasništvu tajkuna iz Srbije Vojina Lazarevića? Da li su ovo dokumentovane i provjerene činjenice, ili se radi o izmišljotinama i montiranju Vašoj malenkosti?

2.Da li je tačno da je tokom Vašeg mandata 2010. – 2014. iz BH Telecoma izvučeno 10 miliona KM za firmu BS Telecom Solutions, čiji su osnivači i vlasnici Vaši bliski prijatelji? Da li je tačno da je BH Telecom, čiji je predsjednik NO tada bio Kemal Kačapor, kupovao softvere koje je naručivala Dženana Murčević koju ste lično instalirali u upravu BH Telecoma?

3. Da li je tačno da je ista ova kompanija BS Telecom Solutions tokom Vašeg mandata 2010. -2014. sklopila posao i sa Autocestama Federacije BiH za održavanje cesta? Da li je tačno da BS Telecom po tom osnovu svaki mjesec dobija 240 hiljada KM?. Da li je ovo tačna informacija ili se i u ovom slučaju radi o izmišljotinama i montažama?

4. Da li je tačno da se u posljednjih desetak godina višestruko uvećali svoje privatno bogatstvo, što je posebno vidljivo kroz Vašu ljubav prema nekretninama. Da li je tačno da ste, između ostalog, kupili veliki poslovni prostor i dva stana na Skenderiji; do ste proširili stan u Dubrovniku; da ste kupili kuću u Rovinju; da ste kupili stan u Alipašinoj ulici u Sarajevo u kojem trenutno živite? Ako su ove informacije tačno, red bi bio da objasnite kako ste s proferskom platom sebi uspjeli obezbijediti sve ove nekretnine čija se vrijednost mjeri u milionima. Ejup Ganić svojevremeno je vrijeđao inteligenciju javnosti u BiH kada je tvrdio da je enormna sredstva za izgradnju svoje čuvene vile u Sarajevu stekao „prodajom knjiga u SAD-u“. No, za razliku od njega, Vi do sada niste ponudili nikakav odgovor.

5. Da li je tačno da je Vaš bivši stranački kolega i član Predsjedništva Željko Komšić još za vrijeme trajanja mandata zahtijevao da se pokrene istraga vezano za poslovanje i stanje u Autocestama FBiH nad kojima je stranka pod Vašim vodstvom imala direktnu kontrolu. Da li je i Željko Komšić bio dio „kriminalne paradržave“ pa Vam je želio montirati politički proces, ili je kao jedan od najviših funkcionera Vaše stranke imao možda i određena saznanja o nepravilnostima koje se odvijaju u ovoj kompaniji?

Gospodine Lagumdžija, pošto tvrdite da Vam se „montira“ i da žele da „umlate“ Vas i Vaše saradnike jer ste samo radili svoj posao, želimo Vam izaći u susret i dati Vam mogućnost da dokažete svoje poštenje i čist obraz, pa Vas stoga molimo da, za početak, odgovorite na ovih pet postavljenih pitanja.

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...