IZVJEŠTAJ SVJETSKE BANKE: Na Zapadnom Balkanu ove godine otvoreno 230 000 radnih mjesta

U zemljama Zapadnog Balkana došlo je do povećanja broja radnih mjesta, a više od polovine radnih mjesta otvoreno je u privatnom sektoru, saopšteno je danas u Podgorici na predstavljanju 12. redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke (WB), javlja Anadolu Agency (AA)

  • Ekonomija

  • 16. Nov. 2017  16. Nov. 2017

  • 0

Prema posljednjim podacima Svjetske banke, regionalni rast u zemljama Zapadnog Balkana u 2017. godini dostigao je 2,6 posto, što je rezultat otvaranja novih radnih mjesta. Oko 230.000 novih radnih mjesta otvoreno je u ovoj godini u zemljama regije, a stope zaposlenosti vratile su se na nivo od prije 2008. godine u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. Jedino u Bosni i Hercegovini stopa zaposlenosti nije na nivou od prije 2008. godine.

U izvještaju je navedeno da će svih šest zemalja regije zabilježiti ekonomski rast u 2017. godini, dok se prognozira ubrzan ekonomski rast u 2018. godini od 3,3 posto i u 2019. od 3,6 posto. Investicije su pokrenule snažan rast u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori, dok je potrošnja dovela do stabilnog rasta u Bosni i Hercegovini. Ranija politička kriza pogoršala je rast u Makedoniji, kao i izuzetno hladna zima u Srbiji.

U 2017. najveći rast ostvarili su Kosovo i Crna Gora, 4,4 posto, odnosno 4,2 posto, dok je najmanji rast zabilježen u Makedoniji, 1,5 posto BDP-a.

Ekonomski rast, zajedno sa otvaranjem novih radnih mjesta, doprinio je padu stope siromaštva u regiji, navedeno je u izvještaju.

Viši ekonomista Svjetske banke Sanja Madžarević -Šujster predstavljajući izvještaj, kazala je da gotovo polovina radno sposobnog stanovništa nije aktivna na tržištu rada. Govoreći o stanju ekonomije u Crnoj Gori, Madžarević-Šuster je istakla da Crna Gora po nivou stranih direktnih investicija predvodnik u regionu. Ipak, poručila je i da je fiskalni deficit porastao.

"Javni dug takođe ostaje visok. Tri godine primjene fiskalne strategije potrebne su da se smanji javni dug", kazala je Šujster.

Važno je, kako kaže, nastaviti fiskalnu konsolidaciju u regionu.

"Likvidnost banaka je prilično visoka, pa ne bi trebalo da bude problema u pristupu kapitalu. Očekuje se da će investicije u Crnoj Gori i dalje biti snažne. Procjenjuje se da će rast realnog BDP-a koji je ove godine 4,2 posto u narednoj biti 2,8, a u 2019. 2,5 posto", objašnjava Šujster.

Svjetska banka preporučuje i da se ojačaju poreski prihodi, fokus mora biti na racionalizaciji javne potrošnje, treba vidjeti kako reorganizovati javnu administraciju, moraju se smanjiti nekvalitetni krediti.

"Jako je važno da se javne finansije konačno stavljaju pod kontrolu, na šta smo i ranije ukazivali", kazala je Šujster.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...