ZASJEDAO GLAVNI ODBOR SDA: "SBB može izaći iz parlamentarne većine ali mora napustiti sve pozicije a ne samo neke"!

U Sarajevu danas zasjeda Glavni odbor SDA, a nakon održanog prvog dijela sjednice, održana i press konferencija na kojoj se novinarima obratio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

  • Politika

  • 18. Nov. 2017  18. Nov. 2017

  • 43

 

Genjac je kazao da je Glavni odbor usvojio 11 zaključaka vezanih za aktuelnu političku situaciju u BiH.

 

- Odbacujemo orkestrirani napad i hajku na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa apsolutno izmišljenim povodom koji provodi dio medija iz Srbije i RS-a. Opredijeljeni smo za saradnju u regiji, ali na principima međusobnog uvažavanja – pojasnio je Genjac.

 

Istaknuo je da će se predstavnici SDA maksimalno posvetiti funkcionisanju penzionog i socijalnog sistema, euroatlantskom putu i općem napretku BiH.

 

- Kao prvo, Glavni odbor podržava stavove, aktivnosti i politike koju vodi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović kao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić. Glavni odbor je usvojio zaključak kojim poziva sve stranke da se umjesto opstrukcija i političkih manipulacija okrenu konstruktivnom djelovanju. Bilo koja stranka može napustiti parlamentarnu većinu, ali to podrazumijeva prethodno napuštanje svih pozicija u svim tijelima vlasti koja su zauzeli. Međutim, političke stranke koje žele napustiti vlast godinu prije izbora su neozbiljne, dok ozbiljne stranke predano rade na realizaciji programa kojeg su obećali građanima – kazao je Genjac.

 

Glavni odbor SDA još jednom, kaže Genjac, podsjeća političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog sporazuma.

 

- Srbija je, kao što je poznato, zbog svoje uloge u agresiji na BiH pozvana da potpiše sporazum i ona je to učinila u sastavu bivše SFRJ, a ona je pravna nasljednica svih obaveza bivše države. Tim potpisom, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila nikakvo pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH – naglasio je Genjac.

 

Istaknuo je da SDA snažno podržava pravosudni sistem BiH, kao i da je prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je ta stranka uputila u proceduru zasnovanu na relevantnim konvencijama i poštivanju ljudskih prava.

 

- Neprihvatljivo je i za svaku osudu da nosioci pravosudnih funkcija podliježu političkim pritiscima, kao što je to bilo, po našoj ocjeni, u slučaju odluke VSTV-a o preispitivanju ratnih biografija sudija i tužilaca, odluke koju je osudila čitava međunarodna zajednica i stručna profesionalna javnost. Pravosuđe BiH ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Zato tražimo od tih institucija da bez ikakve rezerve vrše tu svoju ulogu – dodao je Genjac.

 

Istaknuo je da Glavni odbor SDA podržava aktivnosti državne komisije o utvrđivanju granice BiH i Srbije, te pozdravlja aktivnosti članova stranke na zaštiti teritorijalnog integriteta BiH u slučaju Pelješkog mosta.

 

- Neprihvatljivo je da se Pelješki most gradi na štetu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Prije gradnje mora se ratificirati ugovor o granici između BiH i R Hrvatske kojeg su potpisali predsjednik Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pri čemu most ne može dovoditi u pitanje pravo BiH o slobodnom pristupu otvorenom moru. Očekujemo od Hrvatske da u potpunosti poštuje međunarodno pravo kao i najnovije stavove EU. 

 

Također, ističemo da je sporazum Hrvatske i RS-a o gasovodu protivan Ustavu BiH i međunarodnom pravu, ali i konvencijama na koje se Hrvatska obavezala. Hrvatska to mora ispraviti i dovesti u sklad sa principima međunarodnog prava, principima prema kojima se takvi međunarodni sporazumi potpisuju isključivo sa državom BiH – kazao je Genjac.

 

Na kraju je naveo da SDA pozdravlja odluku Općinskog suda u Srebrenici vezano za bosanski jezik, ali ističe i da je u javnim institucijama RS-a zaposleno manje od jedan posto Bošnjaka što je protivno Ustavu RS-a da se popunjenost javnih institucija vrši na osnovu popisa iz 1991. godine do konačne implementacije Aneksa 7. Ako se ovo ne promijeni, najavili su apelaciju Ustavnom sudu.

 

- U javnim institucijama u RS-u zaposleno je manje od jedan posto Bošnjaka. To je 14 puta manje u odnosu na posljednji popis stanovništva, a da ne govorimo o onome iz 1991. godine. Podsjećamo da se, prema Ustavu RS obavezao, da se popunjenost javnih institucija, kada je u pitanju etnička zastupljenost, vrši prema popisu iz 1991. godine, sve do konačne implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma. SDA će nastaviti pravnu borbu za realizaciju ove ustavne odredbe. Između ostalog, pripremamo apelaciju Ustavnom sudu - podcrtao je Genjac.

 

U nastavku sjednice Glavnog odbora SDA slijede preostala pitanja, među kojima su pitanja žalbi na uvođenje povjereništava u općinskim organizacijama Gračanica, Kalesija i Tuzla.

 

- Očekujemo da će GO SDA potvrditi odluke Predsjedništva stranke i mislim da će time današnji rad biti iscrpljen – kazao je Genjac.

 

Na novinarsko pitanje šta se očekuje, kada je riječ o sporu oko Pelješkog mosta i gasovoda, s obzirom da je poznato da i unutar BiH nema saglasnosti oko tih pitanja, Genjac je istakao da što se tiče gradnje mosta postoji saglasnost unutar države, jer zaključak Predsjedništva BiH nije promijenjen.

 

- Zaključak su dužni poštovati svi oni koji predstavljaju BiH, i rješavajući ovo pitanje, provoditi ga. Druga dimenzija ovog problema je što mi vjerujemo i očekujemo podršku Evropske komisije, odnosno EU nakon što su temeljito upoznati sa svim relevantnim činjenicama, dokumentima i aktima u vezi sa Pelješkim mostom. Očekujemo da će EK zatražiti od Hrvatske da, prije angažiranja odobrenih sredstava, riješi sporna pitanja sa BiH. Što se tiče gasovoda, razgovori su u toku. Također, provodimo aktivnosti da osiguramo poziciju BiH, bez obzira na različita gledanja u zemlji oko gasovoda, oko spajanja Rafinerije Brod sa gasovodom. Iznad različitih pogleda su međunarodni principi i pravo koji u toj oblasti obavezuju i BiH, a pogotovo Hrvatsku kao članicu EU - kazao je Genjac.

 

Na pitanje kakav je stav Glavnog odbora stranke, kada je riječ o jučerašnjem saopćenju SBB-a oko mogućeg stvaranja neke nove koalicije, Genjac je ustvrdio da se takvim stvarima bave oni koji nisu posvećeni rješavanju stvarnih pitanja od interesa za sve građane BiH.

 

"Bilo koja stranka, pa i SBB može izaći iz parlamentarne većine. To podrazumijeva napuštanje svih mjesta i pozicija, tek nakon toga se može razgovarati o zamjenama.", rekao je Genjac pa dodao: 

 

- Mi od svih predstavnika SDA u vlasti tražimo da se posvete isključivo stabilnosti sistema, penzija, invalidsko boračke zaštite, socijalnog sistema i da to osiguraju. Što se tiče podrške Vladi Tuzlanskog kantona ona je već ranije iskazana u stavovima Predsjedništva stranke i GO SDA. Kada je riječ o trenutnim problemima na području ovog Kantona i odnosima koje tamo treba rješavati, to ćemo raditi u nastavku sjednice, a djelimično na novim sjednicama Predsjedništva - naglasio je Genjac.

 

Predsjednik GO SDA je dodao da je prijedlog izbornog zakona stranke vrlo sličan onome koje su uputili SDP i DF, te da se oba baziraju na popisu stanovništva iz 1991. godine.

 

- Oba prijedloga su u velikoj mjeri kompatibilni, samo je pitanje reda poteza i adresa – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje, zašto neće biti uzet u obzir posljednji popis stanovništva, predsjednik GO SDA kazao je, da bi se tako nešto dogodilo, morao bi se promijeniti Ustav FBiH.

 

- Zašto? Zato što poglavlje 12. Član 7. Ustava FBiH kaže: "Za sve izračune u Federaciji za tijela vlasti koristit će se rezultati popisa stanovništva iz 1991. sve dok se Aneks 7 ne provede." Aneks 7 je proveden kad se to proglasi, a po trenutnom stanju stvari to bi trebao uraditi OHR. Mi ne možemo predložiti promjenu Ustava jer mislimo da Aneks 7 nije proveden. Stanje na terenu je takvo da imamo desetine hiljada raseljenih lica registriranih u Federaciji, i desetine hiljada registriranih izbjeglica širom svijeta – naglasio je Genjac.

 

Komentari - Ukupno 43

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...