IMAMOVIĆ POJASNIO SVOJ PRIJEDLOG: "Federacija je skupa - treba ukinuti kantonalni nivo vlasti"!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović danas je studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu poručio da je neophodna racionalizacija Federacije BiH kako bi došlo do promjena u državi.

  • Politika

  • 23. Nov. 2017  23. Nov. 2017

  • 3

 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović održao je, povodom Dana nezavisnosti BiH, predavanje na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, i tom prilikom je pojasnio vlastiti prijeldog reoarganizacje Federacije BiH koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

 

Imamović je kazao da se njegovoj inicijativi do sada pridružilo oko 30 gradonačelnika, i namjera je  da se izmjenom Ustava FBiH dođe do racionalizacije Federacije BiH.

 

- Predlažemo da se zadrže kantoni kao ustavne kategorije i teritorije, čime bi se izbjegle  rasprave o granicama i teritorijama i slično. Zatim, ukinuti zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u kantonima i gotovo sve njihove nadležnosti podijeliti između federalnog i lokalnog nivoa – rekao je Imamović.

 

Dodaje da racionalizacija Federacije podrazumijeva da se umjesto 35 vanbudžetskih fondova (jedan penzioni, 11 fondova zapošljavanja, 11 zdravstvenih fondova, 11 fondova za ceste i jedan fond za autoceste) osnuje njih pet i u njima Ustavom zagarantovati nacionalnu i kantonalnu zastupljenost u upravljačkim strukturama.

 

- Vladu Federacije BiH proširiti za najmanje deset ministarstava, za svaki od deset kantona. Na taj način više ne bi postojala 132 ministarstva. Kantonalni nivo troši više od 3,5 milijarde KM godišnje, te ako ta sredstva centraliziramo, a omogućimo ljudima ravnopravnost u odlučivanju o tim sredstvima, možemo osigurati uštede između 300 i 500 miliona KM godišnje – kazao je Imamović.

 

Podsjetio je da Federacija ima 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, više od 300 pomoćnika ministara, oko 300 savjetnika, čak 11 premijera i nekoliko stotina poslanika. Skupštine kantona imaju više od 1.000 članova komisija i odbora.  Kada se ovome, kako kaže Imamović, dodaju solidno plaćeni vijećnici i komisije gradskih i općinskih vijeća, onda se nije čuditi što je država u krizi.

 

- Također, korupcija je veliki problem sa armijom ljudi, koji su u takvoj masi anonimni i Bog zna šta rade. Za posljedicu toga imamo da su lijekovi uvezeni iz iste zapadnoevropske zemlje tri puta jeftiniji u Srbiji, nego u BiH – kazao je Imamović.

 

Zaključio je da bi se ukidanjem 10 kantonalnih nivoa vlasti mogućnost korupcije smanjila za deset puta.   

 

 

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...