ŠAROVIĆ U BEOGRADU: Radimo na uklanjanju svih barijera u trgovinskoj razmjeni sa Srbijom

Uskoro ćemo sa Srbijom postići dogovor o uklanjaju svih evidentiranih barijera u trgovini, izjavio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji učestvuje na sastanku CEFTA Zajedničkog komiteta i Ministarskoj konferenciji.

  • Ekonomija

  • 23. Nov. 2017  23. Nov. 2017

  • 1

Šarović je ocijenio da postoji prostor za unapređenje saradnje u okviru regionalnog sporazuma CEFTA i da je sazrelo vrijeme za, kako se izrazio, “CEFTA-u plus””.

 

“Mislim da je sazrelo vrijeme da joj damo novu dimenziju”, rekao je za Šarović.

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kaže da je Bosna i Hercegovina sa Srbijom blizu postizanja dogovora o uklanjanju svih evidentiranih barijera i sa jedne i sa druge strane.

 

“To bi trebalo da olakša trgovinu, da ona bude funkcionalnija, jednostavnija i brža, da nema zadržavanja na granici, da nema skrivenih barijera koje se pojavljuju u našim odnosima”, dodao je on.

 

Šarović je rekao da će dvije strane vjerovatno narednih dana, po završetku ove ministarske konferencije u Beogradu, taj sporazum i ozvaničiti.

 

“Time ćemo, uvjereni smo, izaći u susret zahtjevima privrednika i Srbije i Bosne i Hercegovine”, istakao je ministar spoljnih poslova BiH Mirko Šarović.

 

On je podsjetio da se svake godine ministri i zamjenici ministara zemalja CEFTA-e okupe na godišnjoj konferenciji, ovaj put u Beogradu, pošto Srbija predsjedava CEFTA-om u ovoj godini.

 

“Razmatramo više tema, neke se odnose na liberalizaciju trgovine i usluga, unapređenje uopšte trgovine i unapređenje CEFTA-e koja prevazilazi okvire samo trgovine”, kaže Šarović.

 

Sasvim je jasno, naveo je bh. resorni ministar, da se i Akcionim planom, koji su članice CEFTA-e usvojile, transport, carine i neki drugi sektori uvrštavaju kao vrlo važni u ekonomskim odnosima zemalja regiona CEFTA-e.

 

“Mislim da je CEFTA opravdala sva očekivanja i svoje postojanje. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja je privržena ovom regionalnom sporazumu. S pravom smatramo da smo jedna od temeljnih zemalja na kojoj CEFTA i počiva. Imamo i značajnu razmjenu robe i usluga sa zemljama CEFTA-e, među njima i sa Srbijom”, ocijenio je Šarović.

 

U Beogradu se danas završava četvorodnevni sastanak CEFTA Zajedničkog komiteta i Ministarska konferencija o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji u tom trgovinskom regionu.

 

(BHRT)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...