PREGLASANI MINISTRI IZ SAVEZA ZA PROMJENE: Odluka o povećanju akciza ponovo pred parlamentarcima BiH!

Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Zakon o akcizama BiH, kazao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, uz napomenu da su ministri iz Saveza za promjene glasali protiv predloženog Zakona.

  • Politika

  • 24. Nov. 2017  24. Nov. 2017

  • 0

Prema modificiranom prijedlogu Zakona o akcizama koji je danas usvojen, predviđeno je povećanje putarine za 0,15 KM tako da će prikupljena sredstva biti isključivo korištena za izgradnju auto-cesta i cesta, kao i njihovu rekonstrukciju.


Utvrđeno je da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara.

U modificiranom Prijedlogu zakona su, uz saglasnost svih relevantnih učesnika u procesu pripreme i izrade, izvršena poboljšanja u vezi sa definiranjem namjene i utroškom sredstava.

Set zakona o akcizama upućen je u dalju proceduru Parlamenta BiH, a njegovo usvajanje značilo bi pokretanje velikog investicionog ciklusa u oblasti izgradnje auto-cesta i cesta na teritoriji cijele BiH, što bi vodilo daljem rastu BDP-a, jačanju i razvoju niza komplementarnih privrednih djelatnosti, povećanju kompetitivnosti BiH i otvaranju novih radnih mjesta, navodi se u saopćenju.

Modificirani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Vijeća ministara, a nakon niza konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju Delegacije EU u Sarajevu.

 

Kako se i očekivalo, ministri iz Saveza za promjene glasali su protiv predloženog zakona. Ministar Mektić je kazao da su ministri iz reda srpskog naroda preglasani i tvrdi da ni u tekstualnoj, ni u elektronskoj formi nije dobio zakon koji je utvrđen.

 

“Ja ne znam koja je verzija Zakona o akcizama prošla. Navodno je usvojena ova verzija koju je ranije usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO)”, tvrdi Mektić.

 

Mektić je otkrio da ministar vanjskih poslova BiH (PDP – Savez za promjene) Igor Crnadak nije bio prisutan na sjednici.

 

“Što se mene tiče, urađen je jedan presedan mimo Poslovnika Savjeta ministara”, istakao je Mektić novinarima u Sarajevu.

 

Prema nezvaničnim informacijama, protiv Zakona o akcizama nije glasao ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko, čija je stranka (SBB) ranije najavila da će glasati protiv predloženog zakona. 

 

Zakon o akcizama već je razmatran u nekoliko navrata na sjednicama Parlamenta BiH, no svaki put je odbijen tijesnom većinom. Proiv zakona su glasale sve opozicione stranke izuzev SNSD-a, te zastupnici iz vladajućih stranaka Saveza za promjene.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...