ZA DANAŠNJI RUČAK, NEŠTO DRUGAČIJE: Napravite gulaš od gljiva, po ovom receptu...

U pripremljenu smjesu dodajte mješavinu gljiva, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno dinstajte na srednje jakoj vatri 10 minuta

  • Gastro

  • 25. Nov. 2017  25. Nov. 2017

  • 0

 

 

 

  1. Pripremite gljive: očistite ih te izrežite na trake (vrganje na tanje i sitnije, a sunčanice na malo deblje). Ako radite s bukovačama i šampinjonima, onda bukovače izrežite na trake, a šampinjone na četvrtine.
  2. Luk narežite na što sitnije, mrkvu i celer narendajte sitno.
  3. Na vrućem ulju dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte mu rendanu mrkvu i celer, zalijte s malo temeljca i pustite da se dinsta desetak minuta. Nakon toga, dodajte dva lista suhog lovora te dva čehna sitno sjeckanog bijelog luka i dinstajte još jedno 2-3 minuta.
  4. U pripremljenu smjesu dodajte mješavinu gljiva, zalijte s još malo temeljca i poklopljeno dinstajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Nakon toga dodajte chili prah (onoliko koliko volite ljuto, ali nemojte previše zaljutiti), dvije kašičice slatke paprike i 1 dcl pasiranog paradajza. Posolite i pobiberite i ostavite da se dinsta još oko pola sata.
  5. Pred kraj kuhanja, dodajte 30 ml suhog prošeka i pustite da kuha dok alkohol ne ispari, otprilike 10 minuta. Nakon toga, u gulaš dodajte sitno sjeckani list peršuna. Skinite s vatre i pustite da odstoji još 10 minuta, poklopljeno.

 

Poslužite uz aromatičnu puru, koju ste skuhali prema uputstvu, ali uz dodatak maslinovog ulja i svježih začinskih trava (poput majčine dušice) ili uz knedle od starog hljeba. Prilikom služenja, po želji možete dodati i kašiku kisele pavlake. Neko voli i pire uz gulaš, neko tjesteninu, a neko samo hljeb - da umače.

 

Prijatno!  

 

(SB/Vijesti.me/Gastro.me)

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...