KAD SE U KUHINJI PRAVIMO ENGLEZI: Napravite originalne muffine prema engleskoj recepturi

Engleske muffini mogu duže stajati, a najčešće se poslužuju s raznim džemovina i namazima

  • Gastro

  • 29. Nov. 2017  29. Nov. 2017

  • 0

Sastojci

300 ml mlijeka

7 g Kvasac instant

25 g kristal šećera

Ulje ili mast po želji

425 g pšeničnog glatkog brašna

Priprema

Zagrijte mlijeko, te dodajte kvasac i šećer, promiješajte i ostavite sa strane.

Žlicu ulja ili masti pomiješajte sa smjesom kvasca te dodajte brašno i sol.

Zamijesite u glatko tijesto, a ako je potrebno dodajte malo brašna ili mlijeka.

Prebacite u namašćenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom.

Ostavite da se diže oko sat vremena na toplom mjestu.

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od 2 cm.

Režite čašom ili okruglim rezačem promjera 5-8 cm.

Slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje i lagano pobrašnjenu.

Prekrijte i ostavite da se diže još oko 30 min.

Zagrijte pećnicu na 170 °C, a na vatru stavite tavu sa neprijanjajućim dnom.

Neka muffini dobiju lijepu zlatnožutu boju, pa smanjite vatru i pecite još 10 minuta.

Prebacite u tepsiju koja je obložena papirom za pečenje i pecite još 5 minuta u rolu ili duže ako nije do kraja pečeno iznutra.

Posluživanje

Poslužite toplo sa džemovima, medom i maslacem. Medom…

(SB / Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...