MUEHLBAUER PONUDIO NAJNIŽU CIJENU PASOŠA: Na pomolu nova kriza ako se ne donese odluka

U odnosu na region, građani Bosne i Hercegovine plaćaju najnižu cijenu putne isprave, o čemu su već pisali mediji.

  • Ekonomija

  • 06. Dec. 2017  06. Dec. 2017

  • 1

Štaviše, skoro je sigurno da će to i ostati zato što je trenutni isporučilac pasoških knjižica Muehlbauer Banja Luka ponudio nižu cijenu od sadašnje u nedavnoj zatvorenoj tenderskoj proceduri.

 

Gotovo je izvjesno da će tako i ostati, jer bilo bi krajnje čudno, pa i sumnjivo, da se vlasti BiH, odnosno Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka odluči da prihvati skoro duplo višu ponudu Veridosa, druge kompanije koja je predala ponudu na istom tenderu.

 

Naime, na nedavno završenom tenderu za izradu pasoških knjižica za naredne četiri godine, pristigle su svega dvije ponude, i to ona kompanije Muehlbauer, koja za taj posao traži 28,4 miliona KM (manje od 19 KM po pasošu) i kompanije Veridos, koja za štampanje pasoških knjižica traži čak 53,2 miliona KM (više od 35 KM po pasošu). Procijenjena vrijednost za cijeli četverogodišnji ugovor koji je predviđen tenderskom dokumentacijom Agencije IDDEEA je 30 miliona KM (što je jednako 20 KM po pasošu).

 

U Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH nedavno su rekli da ovaj tender još uvijek nije završen jer postoji žalba francuske firme Gemalto, koja je samo podigla tendersku dokumentaciju ali nije dostavila svoju ponudu. U Agenciji IDDEEA su istakli da je žalba te francuske kompanije već odbijena u IDDEEA, ali da ipak konačnu riječ mora dati Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

 

Ova kancelarija u proteklih godinu dana je već "rušila" prethodni tender za nabavku pasoških knjižica zbog čega su građani BiH već bili u problemu, odnosno nisu na vrijeme mogli dobiti svoju putnu ispravu, jer je ranije potpisani ugovor sa firmom Muehlbauer iz Banje Luke bio istekao, jer nije na vrijeme potpisan novi

ugovor.

 

Sadašnji ugovor sa ovom firmom ističe u martu naredne godine, što je za tri mjeseca.

 

Zbog toga je neophodno da se što prije donese odluka vezana za trenutni tender za pasoše, kako bi građani BiH mogli dobiti putnu ispravu u roku od 30 dana od dana podnošenja njihovog zahtjeva.

U IDDEEA-i i Ministarstvu civilnih poslova BiH nekoliko puta do sada su rekli da nema mjesta strahu te da će se kontinuitet u izdavanju pasoša nastaviti.

 

Međutim, ne treba zaboraviti da su isti stav iznijele početkom prošle godine institucije BiH, kada je ipak došlo do nestašice pasoša. Tom prilikom, pojedinci su odgovornost pokušavali svaliti na kompaniju Muehlbauer, što je za stručnu javnost bilo smiješno s obzirom na to da je isključiva nadležnost za izdavanje pasoša i pravovremeni način njihove nabavke u rukama državnih organa BiH.

 

Faktor.ba

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...