BIBLIOTEKE REGIONA: Priznanje za direktora Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Na sastanku Savjeta, raspravljalo se o projektu podrške regionalnim bibliotekama u cilju harmoniziranja nacionalnih baza podataka (kataloga) biblioteka sa svjetskim katalogom WorldCat (OCLC)

  • Kultura

  • 06. Dec. 2017  06. Dec. 2017

  • 0

Razvojna pomoć bibliotekama regiona bila je glavna tema posljednjeg okupljanja Savjeta COBISS.neta, održanog u Mariboru, 30. novembra.

 

Za bosanskohercegovačku javnost je zanimljivo da je za novog predsjednika izabran dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

 

COBISS.net je mreža nacionalnih biblioteka, tačnije nacionalnih COBISS-centara, tj. Kooperativnih online bibliografskih sistema i servisa, koja djeluje od 2003. godine.

 

U istoj mreži su i nacionalni E-CRIS sistemi (brinu o istraživačkoj djelatnosti).

 

Sam Savjet je uspostavljen 2016., kada je mariborski IZUM (Institut informacijskih znanosti), na osnovu sporazuma Slovenije i UNESCO-a (Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu), transformiran u Regionalni centar za bibliotečke informacione sisteme i informacione sisteme o istraživačkoj djelatnosti u okviru UNESCO-a.  

 

Savjet COBISS.neta čine direktori nacionalnih biblioteka u pomenutoj mreži (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Albanija), te rukovodioci nacionalnih COBISS centara, kao i predstavnici resornih ministarstava ili agencija koji upravljaju nacionalnim E-CRIS sistemima.

 

Na sastanku Savjeta, raspravljalo se o projektu podrške regionalnim bibliotekama u cilju harmoniziranja nacionalnih baza podataka (kataloga) biblioteka sa svjetskim katalogom WorldCat (OCLC).

 

Prioritetni zadaci su, između ostalih, osposobljavanje bibliotekara za uzajamnu katalogizaciju u sistemu, kao i nabavka neophodne opreme bibliotekama. Planirani okvir ovog projekta je oko 10 miliona eura.

 

Očekuje se da nadležna ministarstva podrže projekat koji je od velikog značanja za razvoj bibliotečko informacione i istraživačke djelatnosti u svim zemljama u kojima djeluju nacionalni COBISS centri.

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...