ŠAROVIĆ NAKON SASTANKA S AKDAGOM: BiH i Turska po pitanju investicija mogu mnogo više

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon sjednice Zajedničke ekonomske komisije između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, kojoj je prisustvovao zamjenik premijera Republike Turske Recep Akdag, poručio je da su zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Ekonomija

  • 08. Dec. 2017  

  • 0

Cilj održavanja današnje sjednice Zajedničke komisije je bio razmatranje napretka u saradnji u oblastima trgovine i investicija, poljoprivrede, energije, turizma i transporta. Razmotreni su i značajni neiskorišteni potencijali dvije zemlje, s fokusom na stimulisanje novih oblika investicione saradnje.

"Moja ocjena je da je i ova sjednica protekla uspješno, da je rezultirala dobrim rezultatima i perpektivom za naše sveukupne odnose. Ovo je prilika da kažem da smo zajednički konstatovali da je ekonomska i trgovinska saradnja dvije zemlje jedan od važnijih vanjskotrgovinskih, odnosno ekonomskih prioriteta i BiH i prijateljske Turske te da smo zajednički zaključili da smo spremni za novi iskorak", istakao je Šarović nakon potpisivanja protokola sa današnje sjednice.

Podsjetio je da je u 2016. godini obim trgovinske razmjene iznosio 600 miliona dolara te da će u 2017. godini taj obim razmjene vjerovatno porasti na 700 miliona dolara.

"Što ukazuje da se u kontinuitetu obim naše razmjene uvećava po stopi od najmanje deset posto. Zajednički smo konstatovali i zacrtali naše ciljeve da učinimo sve da obim razmjene u 2018. godini dostigne 800 miliona dolara, a u 2019. dođemo do ciljne cifre od milijardu dolara", naglasio je Šarović.

Zajednički su ocijenili da je to moguće i dostupno.

"Dvije zemlje treba da se pripreme i otklone prepreke koje stoje na putu da za dvije godine dostignemo toliko željenu razmjenu i čime bi se Turska pozicionirala među najvažnije ekonomske vanjskotrgovinske partnere BiH", rekao je Šarović.

Na današnjoj sjednici definisani su i kratkoročni ciljevi u 2018. godini.

"U tom smislu, u fokusu našeg interesovanja, pored trgovine, bila su i pitanja investicija. Ocijenili smo da po pitanju investicija možemo da učinimo mnogo više. Također smo ocijenili da je turizam, a posebno zdravstveni turizam, oblasti u kojima postoje značajni potencijali između dvije zemlje. Ocijenili smo da je razvoj infrastrukture, posebno transporta i drumskog saobraćaja, limitirajući faktor koji negativno utiče na ukupne ekonomske odnose i da ovom pitanju, razvoju infrastrukture, posebno saobraćajne između dvije zemlje trebamo posvetiti mnogo veću pažnju", istakao je ministar Šarović.

Dogovor je da u prva tri mjeseca delegacija BiH posjeti Tursku i upozna se sa aktivnostima i dostignućima Turske u oblastima javno-privatnog partnerstva kao važne oblasti na koju će u narednom periodu biti usmjereno više pažnje.

"Posebno oko javno-privatnog partnerstva u oblasti zdravstva i tu imamo već i određene konkretne dogovore", dodao je bh. ministar.

Zajednički su ocijenili da potencijali za ekonomsko-trgovinski saradnju nisu iscrpljeni i da predstoji značajan period.

Šarović je kazao i da se slaže da je asortiman proizvoda koje BiH izvozi u Tursku dosta sužen, ali to nije pitanje njihove saradnje, odnosa ili neka normativna prepreka, nego je to pitanje za naše proizvođače, za komore, da se zadovolje standardi koji se traže u Turskoj, uključujući ne samo kvalitet nego i količinu.

"Turska je izrazila spremnost da nam pokaže svoja iskustva u izgradnji infrastrukture, i saobraćajne, kroz model javno-privatnog partnerstva. Oni su taj model doveli do savršenstva", dodao je Šarović.

(SB/AA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...