PRIJEDLOG ZA VIKEND PRIJEPODNE: Da li ste probali varenu krompirušu? Evo i recepta...

 

Prvo, krompir oprati i sa dovoljno vode u šerpi staviti da se kuha...

  • Gastro

  • 09. Dec. 2017  09. Dec. 2017

  • 1

SASTOJCI:

 

1kg krompira

500g gotove jufke

dvije glavice luka

dva jajeta

jedna pavlaka

dvije kašike sitno sjeckanog peršuna friškog

ulje za jufke pomastiti

malo bibera

malo soli

 

PRIPREMA:

 

Krompir oprati i sa dovoljno vode u šerpi staviti da se kuha. Kuhani krompir potom izvaditi iz vode da se hladi. Dok se krompir hladi, pripremati luk.

 

Luk prečistiti, oprati, posušiti i isjeckati što sitnije. Ulje zagrijati u tavi i dodati luk. Luk pržiti da dobije žutotamnu boju.

 

Ohlađen krompir oguliti i izerendati, zatim dodati prženi luk, biber i so. Lagano izmijesiti, pa dodati pavlaku, peršun i jaja. Ponovo izmijesiti, ujednačiti masu.

List jufke po dužini na faltne skupiti i preko pola sastaviti. Krajeve prebaciti jedan preko drugog.

 

Sa četkicom malkice nakapkati ulja na jufku. Na početak jufke staviti punu kašiku fila i saviti dva puta prema skupljenoj strani, pa okrenuti da skupljena strana dođe na gore.

 

Isto tako odraditi sa preostalim listovima jufke, fil sav utrošiti.

Tepsiju pouljiti, pa poredati savijene jufkice. Četkicom ih malkice pouljiti, pa premazati istučenim žumanjkom sa malkice mlijeka.

 

Posuti preko ćurukotom. Pitu prekriti backpapirom i peći na 200°C.

 

(Bosanski kuhar/Slobodna Bosna)  

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...