NOVA „SUPERBILJKA“ S HIMALAJA: Liječi sve bolesti, a sadi se jeftino i jednostavno

Brojne kulture čuvaju mnoge tajne zdrave hrane iz prirode koje moderna znanost tek treba otkriti

  • Zdravlje

  • 10. Dec. 2017  10. Dec. 2017

  • 1

Trendovi dolaze i prolaze, ali izgleda da bi drvo moringa moglo biti novi dodatak prehrani koji je će se sve češće koristiti.

 

Baš kao i većina trendova "novih" superhrana, zdravstvene prednosti moringe poznate su u različitim kulturama stotinama godina, ali tek su nedavno pronašle svoj put u glavnu wellness "mainstream" kulture zdrave hrane.

 

Brzo rastuće stablo otporno na sušu je nastalo u podnožju Himalaje, na područjima Indije, Pakistana, Bangladeša i Afganistana. Ponekad ga nazivaju "drumstick tree" ili drvo batak. Moringa ima različita ljekovita svojstva, zdravstvene prednosti i koristi, prema stranici WebMD, i sposobna je liječiti sve vaše bolesti - donekle.

 

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Phytotherapy Research, kora, sap, korijenje, lišće, sjeme i cvijeće moringe tradicionalno se koristi za liječenje različitih bolesti, uključujući: edem, oticanje, poremećaje želuca, neurodegenerativne bolesti, dijabetes, astmu, artritis, epilepsiju, poremećaje štitnjačeanemiju i bolesti srpastih krvnih stanica, te bakterijskih, gljivičnih, virusnih i parazitskih infekcija.

 

Kao da to nije dovoljan poticaj na korištenje, "čudotvorno drvo" također je povezano s pozitivnim učincima na funkciju jetre, kože i kose, zdravlje kostiju, imunitet, kardiovaskularno zdravlje, funkciju bubrega, zdravlje oka i prevenciju raka.

 

Svestrana biljka se pokazala jednako važnom i kao hrana, posebno u dijelovima svijeta gdje je pothranjenost bila problem.

 

"Budući da se može uzgajati jeftino i lako, a lišće zadržava puno vitamina i minerala kada se osuši, moringa je korištena u Indiji i Africi u programima hranjenja za borbu protiv pothranjenosti", prenosi britanski Independent.

 

U mainstream krugovima, moringa je postala popularna jer listovi "sadrže više vitamina A od mrkve, više kalcija nego mlijeko, više željeza nego špinat, više vitamina C nego naranče i više kalija od banana".

 

Dodatno, proteinski sastav lišća moringe ozbiljno konkurira mlijeku i jajima.

 

I kao da vam je potreban još jedan razlog da izbacite kelj iz prehrane, moringa zapravo ima iznenađujuće ugodan okus zbog čega su prehrambene tvrtke brzo uključile korisno stablo u prešane sokove, prehrambene barove, kombucha i druge zdrave zalogaje.

 

Super-hranjivo ulje moringa također se očekuje da će ući u kozmetičke proizvode u nadolazećoj godini pa ako se pitate želite li ugraditi posljednju superhranu u svoj stil života, izgleda da to definitivno ne bi moglo naštetiti

 

(Express / SB)

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...