WOLFGANG PETRICH O STANJU U REGIONU: „BiH je najslabija karika u zapadnobalkanskom lancu“

Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch izrazio je uvjerenje da postoji istorijska šansa da se riješi posljednji istorijski konflikt na teritoriji bivše Jugoslavije – odnos Srba i Albanaca na Kosovu, i dodao da bi Evropska unija to trebala prepoznati kao zaista veliku šansu.

  • Mini market

  • 12. Dec. 2017  12. Dec. 2017

  • 1

U intervjuu za DW, Wolfgang Petritsch je rekao da bi trebalo početi nov politički proces kako bi se prevazišla rutina u koju je zapao dijalog Prištine i Beograda i da bi u naredne dvije godine fokus trebao biti na rješavanju tog problema.

"U tom smislu, možda bi bilo dobro da neko ko je tamo (u Briselu) dobro poznat dobije i nekakav politički mandat. Taj mandat bi morao da bude povezan s jasnim ciljem da se problem približi rješenju. Također, mora se razmišljati i o tome šta time dobija Srbija, kako motivisati Srbiju da načini taj istorijski korak", rekao je Petrič.

Austrijski diplomata koji je bio i specijalni izaslanik EU za Kosovo 1997-1999, rekao je da misli da je predsjednik Srbije Aleksandar "Vučić, s obzirom na njegove izjave o Kosovu, sada spreman riješiti to pitanje“

"Postoje dva procesa na koje on ukazuje: prvo, nastavak i eventualno okončanje dijaloga Beograda i Prištine što je moguće prije. Tu je konkretno riječ o institucionalnim pravima za Srbe na Kosovu. A drugi veoma važan korak jeste unutrašnji, srpski dijalog", rekao je Wolfgang Petritsch.

Srbima mora nešto i da se ponudi

On je dodao da je to važna priprema za nešto što bi zaista moglo da donese stabilnost u regionu i da bi bilo važno da u Srbiji ne osjećaju samo da su spolja prisiljeni da priznaju nešto, već da se kroz unutrašnji dijalog dođe do rješenja koje bi bilo prihvatljivo za obje strane.

Wolfgang Petritschje rekao i da je problem to što "mnogi Srbi i srpski političari i dalje teško mogu da prelome i kažu da je 'Kosovo izgubljeno', što je Vučić de fakto već uradio".

Prema njegovim rečima, Srbima mora nešto i da se ponudi, a to bi morala da bude "zaista dobra zaštita prava etničkih manjina, ali i na primjer neko eventualno bilateralno rešenje – oko čega bi i Beograd i Priština mogli da se slože – u vezi sa određenim korekcijama granice".

"Srbija je relativno odmakla u pregovorima sa EU i ljudima bi trebalo jasnije i glasnije reći da bi prevazilaženje te prepreke značilo da se i oni za nekoliko godina mogu pridružiti (EU)", rekao je Petrič.

On je dodao da bi to trebalo raditi paralelno sa unutrašnjim dijalogom o Kosovu.

"Do 2019. godine, kada će nova administracija u Briselu početi sa radom, neophodno je riješiti otvorena pitanja. U njih prije svega spada Kosovo. Cilj bi bio da nova administracija EU već 2019. ima plan o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Uniji koji bi u relativno kratkom roku bio i implementiran", naveo je.

Upitan da li bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da pristupe EU u paketu, Wolfgang Petritsch je rekao da bi to "tada trebalo vidjeti".

Vučić je u evropskim prijestolnicama uspio steći veliko povjerenje

Prema njegovim riječima, trebalo bi napraviti spisak prioritetnih problema i rješavati ih jedan po jedan, uzevši u obzir specifične okolnosti u Bosni, koju je nazvao "najslabijom karikom u zapadnobalkanskom lancu".

"Ličilo bi to na svojevrsno regionalno takmičenje: ko će prvi stići do cilja? Tačno se zna o čemu se radi: kada je Srbija u pitanju, riječ je o rješavanju kosovskog problema, kada je riječ o BiH, radi se o disfunkcionalnosti države čiji korijen leži u Dejtonskom sporazumu. Izazovi su jasno identifikovani i svaki proces se s tim mora uskladiti", dodao je Wolfgang Petritsch koji je od 1999. do 2002. bio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Na pitanje šta bi savjetovao srpskim političarima, kako mogu da ubijede svoje sagovornike u pregovorima da su zaista vjerodostojni budući da vlada veliko nepovjerenje prema rukovodstvu u Beogradu, naročito ako se imaju u vidu medijske slobode i pravna država, Wolfgang Petritsch je rekao da "Srbija nesumnjivo još uvijek ima velike probleme, ali da vjeruje da bi to trebalo sagledavati u svjetlu mnogo većeg problema, a to je neriješeno pitanje Kosova".

"Ipak, s druge strane, Vučić je u Berlinu, kao i u drugim evropskim prijestolnicama, uspio steći prilično veliko povjerenje. Važnu ulogu u tome imala je i izbjeglička kriza 2015/2016. Uspio je da se pozicionira kao neko sa kim može da se razgovara i o teškim pitanjima. Vjerujem da već postoji izvjestan stepen povjerenja koji se može ukazati vladi Srbije, a da se u isto vrijeme ne izgube iz vida problemi", dodao je.

I od Prištine se mora zahtijevati da prevaziđe svoje slabosti

Wolfgang Petritsch je rekao da je "u dobroj mjeri optimista da sva ta pitanja mogu biti riješena čim, s jedne strane, Brisel iznese jasan plan o pristupu EU, a, s druge, kada se riješe problemi sa Prištinom".

Na pitanje šta savjetuje kosovskim političarima, Wolfgang Petritsch je rekao da je Kosovo "politički duboko podijeljena zemlja, slaba država, moglo bi se reći na ivici kolapsa – upravo ako se uporedi sa Srbijom, koja se ekonomski i uopšte uzev, veoma snažno razvila".

On je rekao da i od Prištine mora također da se zahtijeva da prevaziđe svoje slabosti.

"Zadatak se sastoji u tome da se što prije izađe u susret srpskoj zajednici na Kosovu. Još prije nekoliko godina potpisano je da bi trebalo da se formira Zajednica srpskih opština. To konačno mora da se ispuni. Priština to duguje", naveo je Petrič.

Upitan kakvu ulogu u svemu tome igra Tirana, Wolfgang Petritsch je rekao da je albanski premijer očigledno zainteresovan za to da se dođe do rješenja.

"On ima veoma dobar odnos sa Vučićem, i već to smatram veoma, veoma važnim. To je nešto što je sasvim novo. Albanija sada ne bi trebalo da se samo jednostrano zalaže za Kosovo. Smatram da bi bila velika prednost kada bi Beograd i Tirana mogli da se usaglase, ali ne preko leđa drugih, već prije kao neka snaga koja motiviše. Tu bi Albanija mogla da igra važnu ulogu", rekao je Wolfgang Petritsch u intervjuuu za DW.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...