A, SADA NEŠTO KAŠIKOM: Napravite gusto varivo s njokama prema našem receptu

Fino i okrepljujuće jelo za zimske dane, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 13. Dec. 2017  13. Dec. 2017

  • 3

Sastojci

 

500g mljevene junetine

1 žlica maslaca

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

5 češanja češnjaka

3 lista lovora

2 grančice timijana

na vrh noža ljute paprike

1 žlica dimljene crvene paprike

1 puna žlica koncentrata od rajčice

2 mrkve

250g njoka

1,3l temeljca / pileći ili povrtni

2 ravne žlice glatkog brašna

150g smrznutog graška

 

Priprema

 

Zagrijte dvije žlice ulja u loncu debljeg dna pa na njemu prepržite meso, začinite ga solju i paprom, pazite da tokom pečenja razdvojite meso da ne bude grudica, a preprženo meso izvadite šupljikavom žlicom na toplo mjesto. Dodati maslac i ostatak masnoće pustiti da se zagrije, dodati  sitno sjeckani luk, te prijati pet minuta miješajući da se dobro uprži.

 

Dodati češnjak i mrkvu narezanu na kockice, obje vrste paprike i brašno, promiješati, pa podliti temeljcem.  Vratiti meso u lonac, dodati ostale začine i koncentrat rajčice.Pustiti da sve prokuha, pa otklopljeno kuhati oko pola sata.

 

 

Nakon toga dodati njoke, pustiti da se skuhaju dok ne omekšaju, a pet minuta prije kraja dodati grašak. Servirati toplo.

 

Dobar tek!

 

(SB / Coolinarka)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...