Sarajevo srce Evrope

Pored velikog angažmana oko obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata u BiH, francuski ambasador je najavio da njegova zemlja želi učestvovati u obnovi Olimpijskog muzeja u Sarajevu

  • Hronika

  • 08. Apr. 2013  09. Apr. 2013

Prvi svjetski rat, čija je iskra upaljena upravo ovdje u Sarajevu, je događaj koji je uzdrmao cijeli svijet a posebno u Francuskoj postoji snaža potreba da se obilježi ovaj datum.

Ovo je danas kazao francuski ambasador u BiH Roland Gilles, koji je na press konferenciji sa gradonačelnikom Sarajeva Ivo Komšićem i predsjednicom Fondacije „Sarajevo, srce Evrope“ Jasmina Pašalić u prisustvu predstavnika Ministarstva vanjskih poslova BiH govorio o tome kako je nastao ovaj projekta te o programu kulturnih, sportskih i drugih manifestacija kojim će se juna 2014. godine u BiH obilježiti stogodišnjica Prvog svjetskog rata, a koji će finansirati Evropska unija.

Osim toga, Francuska, zatim Njemačka i druge zemlje EU će također učestvovati. Projekat "Sarajevo srce Evrope" će biti organiziran kao multidisciplinarni festival, koji će se desiti u periodu od 21. do 28. juna. 2014.godine, a istoimena Fondacija je osnovana na francusku inicijativu kako bi kordinirala i realizirala planirane događaje kojim će se obilježiti stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata.

Na današnjoj press konferenciji je najavljeno da će najznačajniji od njih biti muzički festival "Fete de la musique" i veliki koncert koji će biti održani 21. juna 2014., zatim velika profesionalna biciklistička nagrada Sarajeva u partnerstvu sa "Tour de France" i Biciklističkim savezom BiH, 22. juna naredne godine.

Takmičenje će biti održano u Sarajevu i na stazama oko Sarajeva, a ugostit će niz bivših pobjednika "Tour de Francea" te okupiti veliki broj biciklista.

U junu će biti napravljen film na kojem sada radi 16 evropskih režisera i film će se zvati 'Mostovi Sarajeva', a radi se o povezivanju i pravljenju mostova između naroda i kultura. “Želja nam je da film bude prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, a nakon toga i na Sarajevo film festivalu naredne godine”, kazao je francuski ambasador.Od 22. do 25. juna naredne godine će biti organizovano niz regionalnih koncerata u Sarajevu i u nekoliko gradova BiH, a tokom iste sedmice će biti organizovana međunarodna konferencija historičara, čiji su nosioci Misija za obilježavanje 100. godišnjice Prvog svjetskog rata, francuski i evropski univerziteti zajedno sa Akademijom nauka i umjetnosti BiH i univerzitetima iz BiH.

Oko 28. juna će biti organizovano nekoliko debata, a biće organizovan i veliki koncert Bečke filharmonije. Podsjetimo da je sredinom ljeta prošle godine, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je u Gradskoj upravi sa ambasadorom Republike Francuske u BiH, Rolandom Gillesom potpisao Izjavu o namjeri između Grada Sarajeva i Vlade Republike Francuske, a sa generalnim direktorom projekta «Misija za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata 1914.-1918.» iz Pariza Josephom Zimetom Konvenciju kojom se predviđa bilateralna saradnja u zajedničkom organizovanju glavnih kulturnih dešavanja u Sarajevu u junu 2014. godine, a povodom stogodišnjice od Prvog svjetskog rata i tridesetogodišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. (D.S.)

loading...

trenutak ...