BURNO U PARLAMENTU BiH: Parlamentarci kritikovali Krišto jer je prekinula sjednicu zbog presude "Prliću i ostalima"

Kritikama na račun predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto pridružila se i zastupnica Maja Gasal-Vražalica koja je kazala kako je Krišto grubo prekršila Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH i Ustav BiH.

  • Vijesti

  • 14. Dec. 2017  14. Dec. 2017

  • 1

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastavio je 53. sjednicu organa zakonodavne vlasti. Državni parlamentarci na samom početku kritikovali su predsjedavajuću ovog doma Borjanu Krišto zbog ranije odluke da prekine sjednicu zbog presude bivšim čelnicima takozvane Herceg-Bosne u Haškom tribunalu.Zastupnik Damir Arnaut tražio je da se u zapisnik unese kako je prekršen Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH prekidanjem 53. sjednice na zahtjev zastupnika iz reda HDZ-a BiH zbog presude Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Arnaut je rekao da tada nije konstatovano da nema kvoruma i da članovi Kolegija Zastupničkog doma PSBiH nisu uložili napore da se osigura kvorum, odnosno nisu dali pauzu. On je istakao i da su parlamentarci putem medija informisani da je sjednica prekinuta. 

Kritikama na račun predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Borjane Krišto pridružila se i zastupnica Maja Gasal-Vražalica koja je kazala kako je Krišto grubo prekršila Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH i Ustav BiH.

Krišto je na kritike odgovorila da je na sjednici Kolegija Zastupničkog doma PSBiH donesena odluka da se sjednica prekine i da su svi šefovi parlamentarnih klubova informisani o tome.

Državni parlamentarci danas su nastavili raspravu i o Deklaracija o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva čiji je predlagač zastupnik SDS-a Mladen Bosić koji je ranije izjavio da je interes da trasa autoputa bude Beograd-Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo. On smatra da je riječ o najboljem prijedlogu povezivanja regije koji je politički neutralan.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se državnom i entitetskim ministarstvima pošalju diskusije parlamentaraca o trasi budućeg autoputa između Beograda i Sarajevo. Ovu ideju podržao je i Bosić koji je rekao kako su diskusije u formi stenograma dostupne svim građanima BiH tako da nema ništa protiv toga.

Špirić je rekao da nije za to da se sadržajno prihvati Bosićev prijedlog deklaracije jer politika uskraćuje struci pravo na mišljenje, odnosno da je on isključivo za to da se državnom i entitetskim ministarstvima dostave samo razmišljanja parlamentaraca.

 

Po okončanju ove sjednice zakazana je i naredna, 54. sjednica na kojoj bi se trebalo raspravljati o prijedlogu izmjena Zakona o akcizama, kao i izmjena zakona o sistemu PDV-a i o uplati i raspodjeli javnih prihoda. Ove zakone je već usvojio Dom naroda na posljednjoj sjednici u oba čitanja i po hitnoj proceduri ih uputio u Zastupnički dom na konačno usvajanje.

 

Također, na dnevnom redu će se naći i prijedlog HDZ-a BiH izmjena Izbornog zakona, koje se odnose na biranje članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...