PODJELA IMOVINE BIVŠE JUGOSLAVIJE: Zajednička prodaja imovine u New Yorku, Bonu, Bernu i Tokiju...

Delegaciju Bosne i Hercegovine je predvodio sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović, član Zajedničkog komiteta.

  • Ekonomija

  • 15. Dec. 2017  

  • 0

Rad Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela koja se nalaze u objektima bivše SFRJ bila je jedna od tema Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko konzularne imovine bivše SFRJ koji je održan u Beogradu kao prvi dio 19. sastanka na kojem su učestvovali ovlašteni predstavnici svih zemalja sukcesora bivše SFRJ, javlja Anadolu Agency (AA).

 

 

Razgovarano je i analizirano aktuelno stanje imovinskog statusa za imovinu koja je i u ranijem periodu bila predmet postupanja, a u cilju utvrđivanja jasnog imovinsko-pravnog statusa u jednom broju zemalja.

Zajednička prodaja imovine u New Yorku, Bonu, Bernu i Tokiju, koju je Komitet pokrenuo u proteklom periodu, imala je visok prioritet u agendi razgovora zbog brojnih aktivnosti koje Komitet treba provesti u cilju što skorije realizacije prodaje.

 

Razgovori su se odnosili i na verifikaciju liste dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, odnosno na proces dokazivanja neosnovanosti vlasništva bivše SFRJ nad objektima koji su navedeni u dodatku, kao i sačinjavanja liste objekata za koje je u međuvremenu utvrđeno da su vlasništvo bivše SFRJ, a nisu navedeni u samom dodatku.

 

Zbog obimnosti dnevnog reda, kao i složenosti tema o kojima se raspravljalo, 19. sastanak nije završen i održavanje njegovog drugog dijela je planirano za mart 2018. godine u Beogradu.

 

Do tada bi zemlje sukcesori trebale provesti potrebne aktivnosti iz svojih nadležnosti i približiti stavove po pojedinim pitanjima.

 

Sastanak Zajedničkog komiteta je održan u prijateljskoj atmosferi i donio je konkretne zaključke na kojima će svi predstavnici zemalja sukcesora nastaviti raditi u cilju što brže realizacije aktivnosti na provedbi Aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.

 

Delegaciju Bosne i Hercegovine je predvodio sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović, član Zajedničkog komiteta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...