SAD JE PRAVO VRIJEME: Otkrijte tajnu savršenog pomfrita...

Malo je onih koji ne vole pomfrit, iako ga se mnogi odriču u strahu da će ostaviti traga na vitkoj liniji...

  • Gastro

  • 16. Dec. 2017  16. Dec. 2017

  • 0

Povremeno uživanje u pomfritu sasvim je opravdano, no pritom trebamo naučiti kako se pripremaju idealno hrskavi krompirići.

 

Tome su se posvetili italijanski naučnici, čiji je zadatak bio otkriti optimalne uvjete prženja krompira u domaćinstvu.

 

Utvrdili su kako je idealan omjer ulja i krompira 4:1, temperatura ulja 180°C, a vrijeme prženja krompirića 5 minuta. 

 

Kao parametre uzeli su: količinu upijenog ulja, boju krompira i količinu akrilamida koja se stvara tokom prženja.

 

Akrilamid je molekula koja nastaje tokom prženja i pečenja hrane, a njegova koncentracija u prženom krompiru, između ostalog, ovisi o temperaturi i trajanju prženja.

 

Smatra se da može naštetiti našem zdravlju pa nije poželjan u hrani. Istraživanja na laboratorijskim životinjama, naime, pokazuju da je genotoksičan i neurotoksičan a misli se da može biti karcinogen.

Dakle, ako namjeravate uživati u prženim krompirićima, oboružajte se termometrom i štopericom, ne samo zbog uživanja u okusu i teksturi ove hrane, nego i zbog zdravlja.

Osim temperature i vremena bitna je i osnovna sirovina - krompir. Za slastan pomfrit bitno je da je krompir, zdrav, čvrst i narezan na što tanje štapiće približno jednakih dimenzija.

 

Najpogodnija vrsta je brašnasti krompir koji je bogat škrobom te krompir sa umjerenom količinom škroba, a treba izbjegavati tzv. voštane vrste koje su pogodnije za kuhanje i salate.

 

Šaku do dvije krompira valja „ubaciti“ na ugrijano ulje. Uvijek je poželjno da se ne stavlja previše krompira odjednom jer se time onemogućuje podjednako prženje svih krompirića.

 

Nakon pečenja, krompir treba ocijediti na željeznom situ, nemojte ga stavljati na papirnate ubruse jer bi mogao izgubiti na teksturi i hrskavosti.

 

(SB/Gastro.24.sata.hr)

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...